Letisko v Adene prijalo prvý komerčný let po štyroch mesiacoch

NETKY.SK • 6 August 2015, 14:36 • 2 min
Letisko v Adene prijalo prvý komerčný let po štyroch mesiacoch

ADEN - Prvýkrát po viac ako štyroch mesiacoch dnes na letisku v juhojemenskom Adene pristálo prvé lietadlo letiace na komerčnej linke. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov letiska.

slovakia

left justify in out

Lietadlo spoločnosti Yemenia Airways pristálo v Adene okolo 13.00 h miestneho času. Do Adenu dopravilo približne 150 ľudí, ktorí pred časom mesto opustili loďou do Džibutska a teraz sa rozhodli vrátiť domov. Úrady spresnili, že po štyroch mesiacoch šlo o prvý komerčný let, ktorého cieľovou destináciou bol Aden.
     

Letisko v Adene na juhu Jemenu bolo štyri mesiace mimo prevádzky v dôsledku bojov medzi provládnymi silami a povstalcami. Prvým odbaveným lietadlom bol 22. júla stroj saudskoarabskej armády, ktorý do Adenu dopravil zbrane a inú vojenskú pomoc pre miestne "sily ľudového odboja".
     

Adenské letisko bolo nefunkčné od 25. marca, keď sa ho zmocnili bojovníci napojení na šiitské povstalecké hnutie. Povstalci v rovnakom období donútili medzinárodne uznávanú vládu Jemenu k úteku do saudskoarabského exilu. 
     

Kabinet na čele s prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím vyhlásil v polovici júla Aden za oslobodený a chce z neho znova vytvoriť svoju základňu v bojoch proti tzv. húsíom - šiitským vzbúrencom, ktorí naďalej ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona