Letisko Košice vybavilo do konca júla 215 tisíc cestujúcich

NETKY.SK • 20 August 2015, 14:30 • 2 min
Letisko Košice vybavilo do konca júla 215 tisíc cestujúcich

BRATISLAVA - Letisko v Košiciach vybavilo za sedem mesiacov tohto roka spolu 214 694 cestujúcich.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená nárast o 11 %. Bránami druhého najväčšieho domáceho letiska prešlo v júli 71 201 pasažierov, z toho 30 377 v pravidelnej preprave a 40 824 v nepravidelnej preprave. V predošlom mesiaci vybavilo letisko zatiaľ najväčší počet ľudí v tomto roku.


"Júl bol už tradične veľmi silný mesiac, keďže k 49 pravidelným letom týždenne pribudli aj charterové lety do prímorských destinácií vďaka naplno rozbehnutej dovolenkovej sezóne. Celkovo sme v júli 2015 vybavili o 2 % viac cestujúcich ako v júli 2014," informoval agentúru SITA zástupca výkonného riaditeľa a člen predstavenstva spoločnosti Letisko Košice - Airport Košice, a. s. Tomáš Jančuš. "Predpokladáme, že za rok 2015 by sme mali prekročiť hranicu 400 000 vybavených cestujúcich," dodal.


Cestovné kancelárie organizujú z košického letiska charterové lety do trinástich prímorských letovísk v Turecku, Grécku, Taliansku, Bulharsku, Chorvátsku, Albánsku, severnom Cypre, Egypte a Tunisku. Najväčší záujem je opäť o lety do tureckej Antalye a bulharského Burgasu. "Lety do tuniského Monastiru sú naďalej v ponuke cestovných kancelárií, i keď vo výrazne obmedzenom množstve. Konkrétne v júli sa uskutočnili štyri odlety do Monastiru a na august sú plánované ďalšie tri. Všetky prevádzkuje spoločnosť Travel Service," uviedol Jančuš. Lety do Tuniska pokračujú napriek nedávnemu teroristickému útoku proti turistom na pláži v Souse. Väčšinu charterových letov z Košíc, podobne ako z Bratislavy, prevádzkuje spoločnosť Travel Service. Do Burgasu lieta aj Bulgarian Air Charter a do Antalye aj FreeBird a Tailwind.


"Našou prioritou je otvorenie priameho leteckého spojenia s destináciami v Nemecku a Írsku. Vzhľadom na prebiehajúce rokovania sa nebudeme k tejto záležitosti bližšie vyjadrovať," uviedol Jančuš. Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air minulý týždeň oznámila, že začne 10. októbra prevádzkovať pravidelnú linku z Košíc do anglického Bristolu dvakrát týždenne. Bude to štvrtá pravidelná linka Wizz Air z jeho slovenskej základne na košickom letisku a celkovo ôsma z Košíc. Wizz Air z Košíc pravidelne lieta do anglického Lutonu pri Londýne, ako aj na letiská Doncaster/Sheffield v Anglicku a Miláno/Bergamo v Taliansku. Metropola východného Slovenska má priame letecké spojenia aj s Bratislavou, Prahou, Kyjevom (linky prevádzkujú České Aerolinie - ČSA) a Viedňou (Austrian Airlines).


Spoločnosť Letisko Košice - Airport Košice, a. s. vznikla 1. mája 2004. Po ukončení privatizačného procesu v roku 2006 prevzalo 66 % akcií spoločnosti Letisko Viedeň, zvyšných 34 % patrí štátu v správe ministerstva dopravy. Spoločnosť má základné imanie 31,14 mil. eur. S výstavbou súčasného letiska za mestskou časťou Barca sa začalo v roku 1950 a o tri roky neskôr bola sprevádzkovaná vzletová a pristávacia dráha v dĺžke dvetisíc metrov, rolovacie dráhy a vybavovacia plocha. Vzletová a pristávacia dráha bola v rokoch 1974 - 1977 predĺžená o 1 100 metrov. Ďalšia rozsiahla rekonštrukcia dráh a vybavovacej plochy sa uskutočnila v rokoch 1992 a 1993. Nový terminál letiska, s ktorého výstavbou sa začalo v roku 2001, bol otvorený v roku 2004. Počet stojísk pre lietadla sa zväčšil po rozšírení vybavovacej plochy v roku 2007.


be;qq



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies