Letisko Žilina začne používať nové navigačné zariadenie

NETKY.SK • 12 Apríl 2011, 06:53 • 2 min
Letisko Žilina začne používať nové navigačné zariadenie

Letisko Žilina začne používať nové navigačné zariadenie

slovakia

left justify in out

img

Žilinské letisko začne v tomto roku používať nové navigačné zariadenie pre prílety v zhoršenom počasí. TASR o tom informovala Zdena Pištíková z akciovej spoločnosti Letisková spoločnosť Žilina.
      Navigačné zariadenie podľa Pištíkovej úspešne vykonalo niekoľkomesačnú skúšobnú prevádzku. „Po dokončení potrebnej administratívy a certifikačného procesu bude pilotom k dispozícii v ostrej prevádzke. Výrazne ubudne rušenie letov kvôli počasiu, čo bolo doteraz veľmi nepríjemné pre cestujúcich, lebo tak mali skomplikované ďalšie cestovanie. Vedenie Letiska Žilina verí, že domáci cestujúci začnú viac veriť žilinskému letisku a uprednostnia ho pred cestovaním autom na letisko Viedeň,“ uviedla Pištíková.
      Pripomenula, že kľúčovou linkou žilinského letiska je letecké spojenie do Prahy. „Žilinské letisko nie je typicky sezónne letisko s výraznou zmenou letov v zime alebo v lete. Štruktúra cestujúcich na pravidelnej linke do Prahy je veľmi rozmanitá, od študentov, cez turistov až po obchodných cestujúcich. Krátka dráha letiska neumožňuje typicky letné charterové lety do prímorských destinácií,“ povedala Pištíková.
      Tohtoročný štart „letnej“ leteckej sezóny však podľa jej vyjadrenia výrazne zmenil letový poriadok letov do Prahy. „České Aerolínie (ČSA) z ekonomicko-prevádzkových dôvodov znižujú počet turbovrtuľových lietadiel ATR42 na krátke regionálne trate, orientujú sa viac na prúdové lietadlá Boeing a Airbus. Zásadne zmenili smerovanie a využívanie lietadlovej flotily. Popri veľkých zmenách na ostatných destináciách sa letový poriadok zmenil aj pre Žilinu, a to na 5 letov týždenne. Časy príletov a odletov sú nastavené tak, aby vyhovovali domácim cestujúcim na ďalšie nadväzujúce lety z Prahy,“ dodala Pištíková.
      Žilinské letisko evidovalo v roku 2010 pri 8 letoch ČSA týždenne 8930 prepravených cestujúcich a ďalších 912 prepravených cestujúcich na ostatných nepravidelných letoch v rámci celej Európy. „Kvalita a úroveň služieb letiska pre cestujúcich a zaistenie bezpečnosti je podľa európskych štandardov. Sú neustále auditované či už dopravcami alebo Leteckým úradom SR. Aktuálne informácie o letoch sú na internetových stránkach Letiska Žilina a ČSA alebo u každého predajcu leteniek,“ uzatvorila Pištíková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona