Letisko Bratislava by malo v roku 2017 vybaviť vyše 1,9 milióna cestujúcich

NETKY.SK • 28 December 2017, 08:55 • 2 min
Letisko Bratislava by malo v roku 2017 vybaviť vyše 1,9 milióna cestujúcich

BRATISLAVA - Bratislavské letisko očakáva, že v tomto roku vybaví celkovo viac ako 1,9 milióna cestujúcich, čo bude najviac za posledných deväť rokov, teda od roku 2008.

slovakia

left justify in out

Vtedy letisko vybavilo najvyšší počet pasažierov vo svojej histórii, a to 2,22 milióna. Dvojmiliónovú hranicu letisko prekonalo aj v roku 2007, keď jeho bránami prešli vyše dva milióny cestujúcich. Počet cestujúcich na letisku v minulom roku dosiahol takmer 1,76 milióna, čo bolo medziročne viac o 12,3 %. Za jedenásť mesiacov tohto roka letisko vybavilo na 1,82 milióna pasažierov pri náraste o 10 % oproti rovnakému obdobiu vlaňajška.

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Jozef Pojedinec pri bilancovaní tohto roka pripomenul, že v júli vybavili vyše 304 tisíc cestujúcich, čo bolo najviac za jeden mesiac v celej doterajšej 66-ročnej histórii letiska. "V roku 2017 pribudlo na letisku päť nových leteckých liniek - Varšava v Poľsku, Sofia v Bulharsku, Kluž-Napoca v Rumunsku, Tuzla v Bosne a Hercegovine a talianska Bologna," uviedol Pojedinec.

Nákladná letecká preprava aj celkový počet vybavených letov v porovnaní s rokom 2016 sa tiež zvýšili. "Od začiatku roka do konca novembra vzrástlo množstvo vybaveného leteckého nákladu o 14 % na celkových 23 602 ton. Počet letov narástol o 6 %, keď sa do konca novembra na bratislavskom letisku vykonalo spolu 25 446 letov," priblížil Pojedinec. Možno tak očakávať medziročný nárast objemu nákladnej dopravy a počtu letov aj za celý rok 2017.

Letisko Bratislava sa dohodlo na spolupráci s novou leteckou spoločnosťou Georgian Airways, ktorá začne od 27. marca budúceho roka prevádzkovať pravidelné lety z Bratislavy do gruzínskeho Tbilisi a späť s frekvenciou dvakrát týždenne. "V roku 2018 pribudne z Bratislavy zatiaľ šesť úplne nových pravidelných leteckých liniek - Londýn - Luton (denne s Wizz Air od konca marca), Burgas, Malta, Pafos, Solún (dvakrát týždenne s Ryanairom od konca marca) a Tbilisi," informoval Pojedinec. Aj vďaka tomu by podľa neho mohlo letisko prekonať v roku 2018 magickú hranicu dvoch miliónov vybavených cestujúcich ročne, ktorá bola doposiaľ počas celej existencie letiska prekonaná len dvakrát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies