Letecký priemysel oslavuje 100 rokov od prvého komerčného letu

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 18:11 • 2 min
Letecký priemysel oslavuje 100 rokov od prvého komerčného letu

DAUHA - Letecký priemysel oslavuje 100 rokov od prvého komerčného letu uskutočneného podľa dopravného poriadku. Cena cestovného lístka za 23-minútový let, ktorý sa uskutočnil 1. januára 1914 z floridského mesta St. Petersburg do neďalekej Tampy, stál pôvodne desať dolárov, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dvojmiestny hydroplán typu Benoist XIV letel nad vodnou plochou zálivu vo výške iba 4,5 metra, čo je v kontraste s výškou, v akej sa uskutočňujú dnešné komerčné lety. Pilotoval ho Tony Jannus a jediným pasažierom sediacim vedľa neho bol starosta St. Petersburgu Abram Pheil, ktorý lístok dobročinne vydražil za 400 dolárov.
     

Letecká spoločnosť St. Petersburg-Tampa Airboat Line následne začala uskutočňovať podobné lety dvakrát denne. Išlo o veľkú zmenu v leteckej ére. S pribúdajúcou masovou výrobou dopravných lietadiel a príchodom ďalších aerolínií vzniklo konkurenčné prostredie, ponúkajúce dopravu do mnohých destinácií po celom svete.
     

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) si okrúhle jubileum pripomína na výročnej konferencii v katarskej metropole Dauha, kde sa prezentujú výsledky a pokrok, ktorý letecký priemysel za ten čas zaznamenal, a to napriek častým otázkam týkajúcim sa jeho bezpečnosti a ziskovosti.
     

Riaditeľ IATA Tony Tyler uviedol, že letecký priemysel tento rok prepraví dovedna 3,3 miliardy pasažierov a 52 miliárd ton tovaru na 50.000 trasách. Skupina reprezentuje 240 aerolínií prepravujúcich 84 percent všetkých cestujúcich a nákladu celosvetovo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies