Leteckú spoločnosť Virgin America prevezme Alaska Air Group

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 14:10 • 2 min
Leteckú spoločnosť Virgin America prevezme Alaska Air Group

NEW YORK - Americká letecká spoločnosť Alaska Air Group kupuje aerolínie Virgin America za viac než 2 miliardy USD (1,75 miliardy eur) v hotovosti.

slovakia

left justify in out

To signalizuje, že konsolidácia v leteckom sektore, ktorá sa v minulosti týkala najmä veľkých aerolínií, sa presúva k menším prepravcom. Informovala o tom agentúra AP.

 

Alaska Air zaplatí za akciu Virgin America 57 USD v hotovosti, čo oproti piatkovej (1.4.) uzatváracej cene akcie Virgin predstavuje 47-% prémiu. Celková hodnota kontraktu, vrátane dlhu a ďalších položiek, predstavuje okolo 4 miliárd USD.

 

Kontrakt, prvý v oblasti komerčných aerolínií od roku 2013, keď sa spojili US Airways a American Airlines, umožní spoločnosti Alaska Air posilnenie pozície najmä na západnom pobreží USA. Letecká spoločnosť je v súčasnosti šiestou najväčšou v Spojených štátoch a transakcia jej pozíciu vylepší o jednu priečku. Firma lieta do 90 destinácií v USA, Kanade a Mexiku a dohodou s Virgin America posilní svoje pozície najmä v mestách ako San Francisco a Los Angeles.

 

Spoločnosť Virgin America, ktorú založil britský miliardár Richard Branson, začala lietať v roku 2007. V roku 2014 vstúpila na burzu. Nepodarilo sa jej však získať dostatok vzletových a pristávacích pozícií v New Yorku. To obmedzilo možnosti expanzie spoločnosti a zhoršilo jej konkurencieschopnosť.

 

Prevzatie Virgin America spoločnosťou Alaska Air Group schválili správne rady obidvoch firiem. Celá transakcia by sa mala dokončiť najneskôr do 2. januára budúceho roka. Súhlas s kontraktom ešte musia dať akcionári Virgin America.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies