Leteckú bombu nájdenú v Mníchove kontrolovane odpálili

NETKY.SK • 29 August 2012, 08:01 • 2 min
Leteckú bombu nájdenú v Mníchove kontrolovane odpálili

Leteckú bombu nájdenú v Mníchove kontrolovane odpálili - Svet Po neúspešných pokusoch zneškodniť 250-kilogramovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny nájdenú v nemeckom Mníchove ju dnes večer špecialisti kontrolovane odpálili. V okolí sa pri výbuchu rozb

slovakia

left justify in out

imgPo neúspešných pokusoch zneškodniť 250-kilogramovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny nájdenú v nemeckom Mníchove ju dnes večer špecialisti kontrolovane odpálili. V okolí sa pri výbuchu rozbili početné okná a vznikli menšie požiare.
      Explóziu o 21. 53 h bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov, vážnejšie škody neboli hlásené, informovala agentúra DPA.
      V blízkom okolí boli rozbité takmer všetky okná, uviedol vedúci zásahu Diethard Posorski pre DPA. Hasiči museli zahasiť niekoľko menších požiarov, ktoré vznikli po tom, ako sa časť slamy, umiestnenej v okolí spolu s 10.000 vrecami piesku na zmiernenie tlakovej vlny, zapálila a rozmetala po okolí. Situácia však bola pod kontrolou a k väčším škodám nedošlo, informoval hovorca hasičského zboru.
      Domy ležiace priamo pri mieste náletu by mali preskúmať experti pred tým, ako sa do nich budú môcť vrátiť obyvatelia.
      Nevybuchnutú americkú bombu objavili v pondelok pri stavebných právach v mníchovskej štvrti Schwabing len meter pod povrchom. Po zistení, že ide o veľmi nebezpečnú bombu, ktorá by mohla kedykoľvek vybuchnúť, z okolitých domov evakuovali 2500 ľudí.
      Bombu sa pyrotechnici pokúsili zneškodniť v pondelok i dnes, čo sa im však nepodarilo. Po rozhodnutí o kontrolovanom odpálení dnes večer úrady nariadili vyprázdnenie ulíc v rozšírenej zóne jedného kilometra okolo miesta nálezu. Obyvatelia v tejto oblasti síce mohli ostať vo svojich bytoch, nesmeli sa však zdržiavať pri oknách. Úrady okrem toho uzavreli početné ulice, neďaleký obchvat centra i okolité stanice metra a železníc.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona