Leteckí dispečeri budú mať porovnateľný pracovný čas ako v EÚ

NETKY.SK • 10 September 2014, 18:10 • 2 min
Leteckí dispečeri budú mať porovnateľný pracovný čas ako v EÚ

BRATISLAVA - Riadiaci letovej prevádzky na Slovensku budú mať porovnateľné podmienky organizácie pracovného času s kolegami v členských štátoch Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Dĺžka ich pracovnej zmeny vrátane nočnej nepresiahne dvanásť hodín počas 24 po sebe nasledujúcich hodín. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o organizácii pracovného času v doprave, ktorý NR SR posunula do druhého čítania spolu s úpravami zákonov o inšpekcii práce a o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní. 

 

Ministerstvo dopravy, ktoré návrh pripravilo, tvrdí, že zmeny budú mať celkový pozitívny dopad na kvalitu poskytovaných letových prevádzkových služieb. Vypustí sa limit súhrnného času prestávok v práci riadiacich letovej prevádzky, ktorý v súčasnosti nesmie presiahnuť 25 percent pracovného času. Dispečeri budú mať zaručenú prestávku v trvaní najmenej 30 minút po dvoch hodinách práce. 

 

Novela po schválení parlamentom by mala nadobudnúť účinnosť od 1. decembra tohto roku. "V dôsledku navrhovanej zmeny organizácie pracovného času sa počet riadiacich letovej prevádzky nezvýši," uviedlo ministerstvo dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies