Letecké útoky výrazne znížili ropnú produkciu Islamského štátu

NETKY.SK • 14 Október 2014, 16:58 • 2 min
Letecké útoky výrazne znížili ropnú produkciu Islamského štátu

LONDÝN - Spojenými štátmi vedené nálety výrazne znížili schopnosť Islamského štátu (IS) produkovať, pašovať a rafinovať ropu. Oznámila to dnes Medzinárodná energetická agentúra (IEA) s odvolaním sa na západných a irackých predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Koaličné letecké údery namierené voči ropnej infraštruktúre kontrolovanej IS zredukovali jeho produkciu surovej ropy o viac ako dve tretiny. 
     

V lete, keď IS ovládol rozsiahle územia Iraku, dokázala táto extrémistická organizácia vyprodukovať približne 70.000 barelov ropy denne, z čoho získavala veľké finančné prostriedky. Nálety toto množstvo znížili na zhruba 20.000 barelov. 
     

Spojenci odštartovali letecké útoky v Iraku v auguste a v septembri ich rozšírili aj do susednej Sýrie. Ich súčasťou sú aj cielené údery na ropné polia a rafinérie, ktoré ovláda IS. 
     

Úrady Turecka a irackého autonómneho Kurdistanu okrem toho paralelne zasiahli aj voči pašovaniu ropy, na ktorom islamisti podľa odhadov zarobili od jedného do troch miliónov dolárov. Vďaka zásahom množstvo pašovanej ropy pokleslo z maxima 30.000 barelov denne na necelých 10.000.
     

Koaličné lietadlá okrem iného zničili už desiatky malých improvizovaných rafinérii kontrolovaných IS, ktoré sa v Sýrii rozšírili počas občianskej vojny. 
     

Bojovníci IS potrebujú benzín a naftu aj pre vlastné vojenské ťaženie. Inak nebudú schopní nasadzovať do bojov tanky a ďalšie bojové vozidlá. Po likvidácii časti svojich ropných kapacít sa preto usilujú získať iné zdroje paliva a príjmov, uvádza sa v správe IEA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies