Letecké spojenie so svetom prerušili sopečné erupcie na tichomorskom súostroví Tonga

NETKY.SK • 13 Január 2015, 12:34 • 2 min
Letecké spojenie so svetom prerušili sopečné erupcie na tichomorskom súostroví Tonga

WELLINGTON - Medzinárodnú leteckú dopravu na tichomorskom súostroví Tonga v utorok museli prerušiť pre znečistenie ovzdušia popolom zo sopečnej erupcie, ktorá nastala približne 60 kilometrov severne od hlavného mesta Nuku'alofa.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľa podniku spravujúceho miestne letiská Viliamiho Ma'akeho sú zrušené všetky lety tvoriace spojenie s Austráliou, Fidži a Novým Zélandom, dopravcovia však dúfajú, že už v stredu bude možné premávku prinajmenšom sčasti obnoviť. Vnútroštátnych liniek sa obmedzenia týkali v uplynulých dňoch, zatiaľ čo v utorok premávali podľa plánu.

 

Ostrovná krajina, ktorá má približne 160 000 obyvateľov, požiadala o technickú pomoc Nový Zéland. Tamojší vulkanológ Brad Scott povedal, že sopečná aktivita v oblasti trvá už niekoľko týždňov, a vyjadril predpoklad, že vyvrhnutý materiál vytvoril v oceáne nový ostrov. Okolnosti erupcie sú však podľa neho zatiaľ nejasné. Silnú podmorskú erupciu pri ostrovoch Tongy zaznamenali aj v roku 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies