Letecké opravovne Trenčín zostávajú štátne

NETKY.SK • 27 Október 2015, 12:52 • 2 min
Letecké opravovne Trenčín zostávajú štátne

TRENČÍN - Tender na prenájom Leteckých opravovní Trenčín predseda predstavenstva Milan Mutala zrušil, podnik zostane naďalej v portfóliu ministerstva obrany. Oznámil to minister obrany Martin Glváč s vysvetlením, že uchádzači neboli garanciou zamestnanosti a oživenia firmy. Minister v súčasnosti rokuje o zákazkách pre opravovne z Chorvátska a ďalších krajín.

slovakia

left justify in out

Zámer prenajať Letecké opravovne Trenčín (LOTN) na 20 rokov súkromníkovi odhlasovala vláda ešte v máji. Záujem o podnik prejavilo v prvom kole ponukového konania päť firiem, v druhom kole predložili ponuku tri firmy. Zachovanie zamestnanosti bolo popri nájomnom jedným z najvážnejších kritérií v tendri, uchádzači o podnik však podľa Glváča neboli v tomto smere dostatočnou garanciou. Novú súťaž na prenájom podniku sa vypísať nechystá.
Zamestnanci LOTN sú v štrajkovej pohotovosti, jedným z dôvodov bol aj tender. Zamestnanci podľa neho verili, že záujem o podnik bude mať renomovaná spoločnosť so zahraničia, čo sa nestalo. "Zachovanie zamestnanosti v leteckých opravovniach a priemysle je viazané na osvedčenia a rôzne certifikáty, ktoré uchádzači nemali. Keby sa ujali vedenia podniku, prišlo by k vážnym problémom,“ povedal šéf odborov a člen výberovej komisie Viliam Jánošík. Štrajkovú pohotovosť podľa Jánošíka vyhlásil podnikový výbor, zrušiť ho preto môže takisto podnikový výbor. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ LOTN Milan Mutala povedal, že po oznámení zrušenia tendra očakáva aj zrušenie štrajkovej pohotovosti.

 

Akciová spoločnosť Letecké opravovne Trenčín bola založená 25. januára 2006. Ako bývalý štátny podnik bola transformovaná na akciovú spoločnosť so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu. V posledných rokoch mala prevažne záporné výsledky hospodárenia. Odkázaná je hlavne na zákazky Ministerstva obrany SR (podiel cca 80 percent na celkových tržbách). V súčasnosti majú vyše 320 zamestnancov. K ich činnosti patrí predovšetkým údržba, opravy a modernizácia lietadiel L-410, L-39 a vrtuľníkov Mi-8, Mi-17 a pozemnej zabezpečovacej techniky, skúšky leteckej techniky, skúšky padákovej a výsadkovej techniky, tribotechnické merania leteckých prevádzkových kvapalín a vibrodiagnostické merania leteckej techniky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona