Letecké dni v Sliači budú s množstvom historických i najmodernejších strojov

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 15:10 • 2 min
Letecké dni v Sliači budú s množstvom historických i najmodernejších strojov

SLIAČ - Historické veterány, ale aj najmodernejšia technika budú prítomné na najväčšej leteckej udalosti tohto roku Medzinárodných leteckých dňoch SIAF, ktoré sa uskutočnia na letisku Sliač počas soboty a nedele 1. a 2. septembra. Podujatie sa tento rok koná na počesť dvoch udalostí – 100. výročia československého letectva a 74. výročia Slovenského národného povstania.

slovakia

left justify in out

Ako organizátori informujú na svojej webovej stránke, na podujatie priletí napríklad jeden z najlepších strojov druhej svetovej vojny P-51D Mustang Excalibur. Predstaví sa tiež lietadlo B-25 Mitchell, ale aj Lockheed P-38 Lightning.

 

Organizátorom sa podarilo zabezpečiť aj účasť viacerých unikátnych lietajúcich strojov. Medzi špičku bude patriť lietadlo MiG-15, OK-UTI 2514 českej spoločnosti Czech Flying Legends.

 

Na SIAF 2018 smerujú aj piloti na krídlach Jordánskych kráľovských sokolov - Royal Jordanian Falcons. Predstaví sa aj vrtuľník Augusta A109 či francúzska akrobatická skupina Patrouille de France.

 

Na podujatí budú so svojimi najlepšími strojmi prítomné aj Vzdušné sily Armády Českej republiky, Očovskí bačovia a chýbať nebude ani maďarský pilot Zoltán Veres. Jedno z top vystúpení by mal byť španielsky EF-18 Hornet.

 

Celkovú atmosféru leteckých dní umocní nielen pestrá ponuka dynamických a statických ukážok, prítomnosť osobností leteckého života zo Slovenska i Česka, ale aj výber z rôznych atrakcií. Pri tejto príležitosti vydáva hlavný organizátor Slovenská letecká agentúra unikátnou eurobankovkou s vyobrazením niekdajšej pýchy československého letectva – akrobatickej skupiny Biele Albatrosy.

 

V predvečer leteckých dní (31.8.) nebude chýbať oceňovanie významných osobností leteckého života. Anketa Zlaté krídla zmapuje 100 rokov československého letectva a ocení významné osobnosti a počiny v letectve. Okrem toho dostanú autority a akademické kapacity priestor prezentovať sa v rámci 13. ročníka medzinárodnej vedeckej konferencie zameranej na nové trendy v rozvoji letectva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona