Letecká základňa Sliač dnes otvorí svoje brány verejnosti

NETKY.SK • 26 August 2017, 08:09 • 2 min
Letecká základňa Sliač dnes otvorí svoje brány verejnosti

SLIIAČ - Letecká základňa Sliač dnes otvorí svoje brány verejnosti, aby si tu tisícky návštevníkov vychutnali najväčšiu leteckú šou na Slovensku - Medzinárodné letecké dni (MLD) SIAF. Na dvojdňovom podujatí bude vo vzduchu a na statických ukážkach na zemi vyše 100 lietadiel z 15 krajín sveta.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne podujatia Zdenky Marhefkovej budú tohtoročné letecké dni výnimočné hneď niekoľkými prvenstvami. Po prvý raz sa predstaví vo vzduchu nielen americký strategický bombardér B-52, ale aj americký bombardér B1 či najväčšie dopravné lietadlo sveta Airbus A380.

 

"Majstrovstvo pilotáže predvedie chorvátska akrobatická skupina Krídla búrky na lietadlách Pilatus PC-9M i pilot tureckého tímu Soloturk na lietadle F-16. Jedným z vrcholov leteckých dní bude sedemčlenná formácia Al Fursan zo Spojených arabských emirátov," podotkla Marhefková.

 

Chýbať nebude prezentácia slovenských vzdušných síl, okrem iného na strojoch MiG-29, L-39 Albatros či Mi-17 a L-410. Statika bude plná historických lietadiel, ale aj moderných strojov. Ako symbol modernizačných zmien vo výzbroji Vzdušných síl Ozbrojených síl SR si budú môcť diváci pozrieť na statickej ukážke nový vrtuľník UH-60M Black Hawk.

 

Sliačske letisko bude patriť aj aerosalónu prezentujúcemu slovenský letecký priemysel. V rámci neho dostali priestor výrobcovia ľahkých a ultraľahkých lietadiel i školy a organizácie, ktoré sa zaoberajú letectvom. Nebude chýbať Stredná odborná škola letecko-technická so sídlom v Trenčíne, Katedra leteckej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov v Žiline a predstavitelia Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

 

Zastúpenie na tohtoročnom aerosalóne bude mat aj niekoľko leteckých organizácií. Najpočetnejšia z nich, Slovenská federácia ultraľahkého lietania, sa pochváli desiatimi rôznymi lietadlami.

 

Okrem pestrého letového programu nebude na leteckých dňoch chýbať ani bohatá ponuka atrakcií a služieb pre všetky skupiny a vekové kategórie. Na svoje si prídu rodiny s deťmi, nadšenci lietania, majstri letectva, laici i vyznavači leteckej techniky. Chýbať nebudú simulátory ani hangár plný zábavy s takmer stovkou herných konzol.

 

O zábavu sa postará v pravidelných vstupoch počas oboch dní aj dvojica youTuberov GoGo a Selassie a ich hostia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies