Letecká linka Poprad - Riga pomohla návštevnosti Tatier

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 14:35 • 2 min
Letecká linka Poprad - Riga pomohla návštevnosti Tatier

POPRAD - Prvá sezóna leteckého spojenia medzi Popradom a hlavným mestom Lotyšska - Rigou pozitívne ovplyvnila návštevnosť v regióne Vysokých a Nízkych Tatier.

slovakia

left justify in out

Linku najviac využívali Lotyši, Estónci a Rusi, no pribudli aj Fíni či Švédi. Napriek tomu, že cieľ prepraviť v tejto sezóne 2 600 cestujúcich sa podarilo splniť len na 65 %, letisko v Poprade výsledok nesklamal. "Linka sa za necelé tri mesiace ukázala ako životaschopná. Z uvedených štatistík vyplýva, že airBaltic, ktorý ju prevádzkuje, plne nahradil výpadok leteckých turistov z Ruska a Ukrajiny. Okrem toho, v porovnaní s vlaňajškom ešte navýšil počet leteckých turistov o 509 cestujúcich,“ informoval Ivan Hečko z letiska Poprad - Tatry.

 

Vďaka pravidelnému spojeniu s Rigou, pribudlo vo Vysokých a Nízkych Tatrách viac hostí z pobaltských krajín. „Nová letecká linka sa pozitívne prejavila na návštevnosti v regióne, keďže cestujúci z Rigy uskutočnili v období od 13. decembra 2014 do 7. marca 2015 viac ako 4 500 prenocovaní u ubytovateľov vo Vysokých Tatrách a na Liptove,“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková. 

 

Návštevnosť pobaltských hostí stúpla aj v popradskom akvaparku či v horských strediskách a hoteloch v tatranskom regióne. "Počas aktuálnej sezóny evidujeme z Lotyšska takmer 80-percentný nárast prenocovaní. Stále sú však až pätnástou národnosťou, čo do podielu obsadenosti. Prevažná väčšina týchto klientov sú individuálni cestujúci. Prenocovania z Litvy vykazujú vyššie čísla prenocovaní, no nárast bol len o necelých 20 %,“ bilancovala hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabiánová. 

 

Novú leteckú linku medzi Rigou a Popradom otvorili spoločnosť airBaltic a jej slovenskí partneri v polovici decembra minulého roka a jej prvá sezóna sa skončila 7. marca. Z celkového počtu prepravených cestujúcich smerovalo 80 % k nám, išlo zväčša o turistov. Zvyšných 20 % predstavovali obchodní cestujúci a pasažieri, ktorí smerovali do Rigy a severnej Európy za prácou. Celkovo sa počas trinástich príletov a rovnakého počtu odletov podarilo prepraviť 1 679 pasažierov. Priemerné obsadenie predstavovalo 65 cestujúcich na jeden let. Ako uviedol Hečko, dôvody, prečo sa nepodarilo prepraviť plánovaný počet cestujúcich, budú predmetom rokovaní s dopravcom počas budúceho mesiaca. 

 

Projekt predpokladá vytvorenie pravidelného leteckého spojenia medzi Rigou a Popradom aj počas zimných turistických sezón 2015/16 a 2016/17. Prevádzkovať ho bude naďalej spoločnosť airBaltic lietadlami s kapacitou 76 až 136 cestujúcich. 

 

Spoločnosť Letisko Poprad - Tatry, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri od 1. januára 2005 a má základné imanie 19,831 mil. eur. Štát prostredníctvom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v letiskovej spoločnosti vlastní 97,61 % akcií, mesto Poprad 1,67 % a mesto Vysoké Tatry 0,72 % akcií. Medzinárodné letisko Poprad - Tatry leží vo výške 718 metrov nad morom a je najvyššie položeným letiskom pre dopravné lietadlá na krátke a stredné trate v strednej Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies