Lesy SR začínajú predávať biomasu po novom, zmluvy majú byť výhodnejšie

NETKY.SK • 27 Júl 2018, 17:00 • 2 min
Lesy SR začínajú predávať biomasu po novom, zmluvy majú byť výhodnejšie

BANSKÁ BYSTRICA – Štátny podnik Lesy SR začína s novou obchodnou politikou predaja biomasy. S odberateľmi bude postupne uzatvárať nové zmluvy, ktoré majú byť pre obdive strany výhodnejšie, zavádzať vyššiu transparentnosť, stabilitu pre odberateľov ako i dôslednejšiu ochranu životného prostredia. Informoval Radko Srnka, hovorca Lesov SR.

slovakia

left justify in out

Lesníci okrem hlavnej komodity, ktorou je drevo, ponúkajú na predaj aj biomasu. Obchod s ňou realizujú od roku 2005, kedy vzniklo Stredisko biomasa. Nová obchodná politika predaja biomasy, ktorú spúšťajú v týchto týždňoch, prináša zásadné zmeny.

 

"Hlavná je v tom, že budeme uzatvárať zmluvy s odberateľmi biomasy na rôzne časové obdobie. Najdlhšie zmluvy, až na obdobie päť rokov, uzatvoríme s tými odberateľmi, ktorí sú spotrebiteľmi biomasy alebo s ním majú priamy zmluvný vzťah, respektíve sú jej technologickým spracovateľom," vysvetlil Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku.

 

Doteraz Lesy SR uzatvárali krátkodobé zmluvy na obdobie troch mesiacov. Podľa Staníka nové zmluvy prinesú pre odberateľov stabilitu a istotu dodávok biomasy na dlhší čas. To im umožní realizovať i väčšie investície do vybavenia a nových technológií. Zároveň sa zavádza obmedzenie, aby sa konečný spotrebiteľ biomasy nachádzal maximálne 100 kilometrov od miesta, odkiaľ bude biomasa pochádzať. Toto opatrenie má umožniť znižovanie tzv. uhlíkovej stopy a prispieť k zlepšeniu životného prostredia.

 

Po novom sa odberateľmi biomasy stanú iba spoločnosti, ktoré nemajú žiadne finančné záväzky voči štátu počas celej dĺžky trvania zmluvy a sú partnerom verejného sektora.

 

Lesníci tiež zdôrazňujú, že pri uzatváraní nových strednodobých a dlhodobých obchodných kontraktov pre komoditu biomasa s obchodnými partnermi, ktorí jasne deklarujú technologické vybavenie na jej spracovanie, výrazne skracujú dobu výroby a expedície biomasy z lesných porastov smerom ku konečnému užívateľovi. Tým chcú bojovať proti rozvoju a množeniu ďalších hmyzích škodcov v ihličnatých poťažbových zvyškoch, najmä na kalamitných odštepných závodoch.

 

"Uzatváranie takých kontraktov so stabilnými obchodnými partnermi s adekvátnym technickým zázemím vnímame aj ako dôležitý prvok prevencie a hygieny v lesných porastoch postihnutých podkôrnikovou kalamitou. Zároveň partnerom dávame priestor na rozvoj a možnosť investícií do modernizácie techniky a stabilizáciu ich firiem vo vzťahu k sociálnym istotám ich zamestnancov," dodal Tomáš Klouček, obchodný riaditeľ štátneho podniku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona