Lesy SR podľa Simona na svoj úkor pomáhali súkromnej firme

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 16:55 • 2 min
Lesy SR podľa Simona na svoj úkor pomáhali súkromnej firme

BANSKÁ BYSTRICA - Štátny podnik Lesy SR podľa poslanca Zsolta Simona dodával drevo firme Smrečina Hofatex napriek tomu, že mu zaň neplatila, aby si tá mohla vyrovnať svoje záväzky voči firme ministra životného prostredia Petra Žigu, Taper.

slovakia

left justify in out

Ako Simon uviedol na pondelňajšom brífingu, pravdivosť tohto tvrdenia by mohlo ukázať porovnanie výšky pohľadávky firmy Taper voči Smrečine Hofatex k 1. júlu a k 1. októbru minulého roka a objemu dreva, ktoré firma Taper za rovnaké obdobie Smrečine Hofatex dodala.

Simon Smrečinu Hofatex verejne vyzval, aby tieto údaje zverejnila. Štátne Lesy SR totiž, ako na to Simon upozornil ešte minulý týždeň, dodali v treťom štvrťroku minulého roka Smrečine Hofatex 20-tisíc kubických metrov dreva a štiepky v hodnote 971 tis. eur, za ktoré im nedávno skrachovaná Smrečina Hofatex dosiaľ nezaplatila. "Myslím si, a ľudia o tom rozprávajú, že za tým bol cieľ pomôcť znížiť pohľadávky spoločnosti Taper, ktoré mala vo vzťahu k Smrečine," povedal Simon s tým, že štátne Lesy SR by nemali mať vedenie, ktoré dovolí dodávať drevo tak, že zaň nie je zaplatené. 

Zmluvu o dodávke dreva pre Smrečinu Hofatex uzavrelo ešte predchádzajúce vedenie Lesov SR v čase, keď bol Simon ministrom pôdohospodárstva. Vlani v apríli, keď boli pohľadávky po lehote splatnosti voči Smrečine 55 tis. eur, jej Lesy SR ešte pod minulým vedením dodávky dreva zastavili. Do konca prvého polroka sa hodnota záväzkov po lehote splatnosti opäť dostala na nulu a pod novým vedením začali Lesy SR v júli minulého roka drevo Smrečine Hofatex opäť dodávať, čím podľa neho porušili vlastné vnútorné smernice. "Keď niekto po tejto skúsenosti ako amatér pustí 800 kamiónov dreva bez toho, aby bolo zaplatené, je to normálne? Je to verejné rozkrádanie štátneho majetku," povedal Simon s tým, že aj keby dôvodom nebola pomoc firme Taper, je to dôvod na odvolanie vedenia Lesov SR. 

Lesy SR podľa ich hovorcu Vlastimila Rezeka odmietajú "konštrukcie", ktoré prezentoval Simon. Ako hovorca pripomenul, štátni lesníci nie sú jedinými veriteľmi Smrečiny Hofatex. "Na Slovensku firmy občas krachujú, dôkazom je napríklad firma Pilvud alebo Interwood, ktoré obchodovali so štátnymi lesmi a v roku 2005 skrachovali a štátnym lesom tak vznikla škoda 45 miliónov korún," povedal Rezek. Ako ďalej uviedol, obnovením dodávok dreva Smrečine Hofatex štátni lesníci svoje interné smernice neporušili, keďže v tom čase už Smrečina nemala voči Lesom SR žiadne záväzky. "Nakoľko lehota splatnosti bola podľa kúpnej zmluvy 60 dní, tak dodávky bežali v júli a auguste 2012 a začiatkom septembra, akonáhle vznikli ďalšie pohľadávky po lehote splatnosti, pretože akurát začala prebiehať lehota splatnosti tých prvých dodávok, Lesy SR zastavili dodávky do Smrečiny Hofatex a odvtedy nedostala Smrečina Hofatex ani triesku,“ zdôraznil Rezek. Podotkol, že s firmou Taper Lesy SR aktuálne, od nástupu jej spolumajiteľa Petra Žigu do funkcie ministra, neobchodujú. 

K pondelňajším Simonovým tvrdeniam poslal cez hovorcu Lesov SR médiám vyhlásenie Odborový zväz drevo, lesy, voda, ktorý ich odmieta ako útoky na štátny podnik Lesy SR. "Dodávky dreva zo štátnych lesov do tejto spoločnosti (Smrečina Hofatex, pozn. SITA) boli začiatkom júla 2012 opätovne uvoľnené aj na základe intervencie Odborového zväzu drevo, lesy, voda a umožnili pokračovať vo výrobe a zachovať na ďalšie obdobie takmer 150 pracovných miest," uvádza vo vyhlásení predseda zväzu Zdenek Dlugoš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies