Lesotho: V predčasných voľbách uspela najväčšia opozičná strana ABC

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 09:03 • 2 min
Lesotho: V predčasných voľbách uspela najväčšia opozičná strana ABC

MASERU - Hlavná opozičná strana získala najvyšší počet parlamentných kresiel v predčasných voľbách, ktoré sa konali v sobotu v juhoafrickom Lesothe.

slovakia

left justify in out

Išlo už o tretie tunajšie voľby za uplynulých päť rokov. Strana s názvom All Basotho Convention (ABC) pod vedením Thomasa Thabanea získala 48 mandátov. Na druhom mieste skončil Demokratický kongres (DC) súčasného lesothského premiéra Pakalithu Mosisiliho, ktorý získal 30 poslaneckých kresiel.

 

Predpokladá sa, že ABC v priebehu nasledujúcich troch dní vytvorí s niekoľkými menšími stranami koalíciu, ktorá bude disponovať minimálne 61 mandátmi potrebnými na vznik vlády. Parlament v Lesothe má 120 kresiel.

 

Nová garnitúra následne nominuje premiéra. Tento najvyšší post zvyčajne pripadá lídrovi strany s najvyšším počtom získaných hlasov; v tomto prípade ním bude Thomas Thabane.

 

Lesotho, horské kráľovstvo obkolesené Juhoafrickou republikou (JAR), si novú vládu volilo v trojročnom predstihu. Parlament totiž v marci vyslovil Mosisilimu nedôveru, čo viedlo k rozpusteniu zákonodarného zboru. Lesotho s približne dvoma miliónmi obyvateľov získalo nezávislosť od Británie v roku 1966.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies