Lesotho prežilo pokus o štátny prevrat, situácia je neprehľadná

NETKY.SK • 30 August 2014, 18:36 • 2 min
Lesotho prežilo pokus o štátny prevrat, situácia je neprehľadná

MASERU - Africké kráľovstvo Lesotho dnes zažilo pokus o štátny prevrat. Lesothský premiér Thomas Thabane, ktorý z neho obvinil armádu, sa uchýlil do susednej Juhoafrickej republiky. Tá vojenskú akciu odsúdila a vyzvala na urovnanie situácie pokojnou cestou.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters dnes ráno vládne jednotky obkľúčili v hlavnom meste Maseru niekoľko policajných staníc ako aj rezidenciu predsedu vlády i domy ďalších členov jeho kabinetu. Po niekoľkých hodinách, keď sa v Maseru rozliehala psoradická streľba, sa situácia upokojila. Podľa Reuters však nie je jasné, kto je v súčasnosti na čele vlády. Situácia v krajine je neprehľadná.
      

Juhoafrická republika ústami hovorcu svjho MZV v reakcii na udalosti v Lesothe upozornila, že "nebude tolerovaná žiadna protiústavná zmena vlády". Údajný pokus o štátny prevrat odsúdilo aj Britské spoločenstvo národov, kde väčšinu členov tvoria bývalé britské kolónie.
      

Hovorca lesothských ozbrojených síl odmietol obvinenia, že armáda sa pokúsila o štátny prevrat. Uviedol, že armádne jednotky zasahovali proti policajným zložkám podozrivým z toho, že plánovali vyzbrojiť nemenované politické frakcie.  
      

"Nebol to štátny prevrat. Situácia sa vrátila do normálu. Vojaci sa vrátili do kasární," ubezpečil armádny hovorca Ntlele Ntoi. Dodal, že vojaci podporujú súčasnú demokraticky zvolenú vládu.
      

Počas armádnej operácie boli podľa armádneho hovorcu zranení štyria policajti a jeden vojakov. Viacerí očití svedkovia Reuters informovali, že vojaci zadržali niekoľko policajných dôstojníkov.
      

Diplomati pôsobiaci v Maseru uviedli, že armáda je lojálna s podpredsedom vlády Mothetjoaom Metsingom, ktorý vyzýva na vytvorenie novej koalície, ktorá by zosadila Thabaneho. Polícia je skôr na strane predsedu vlády.
      

Lesotho je malé, prevažne hornaté kráľovstvo vtesnané uprostred Juhoafrickej republiky. Od získania nezávislosti v roku 1966 zažilo už niekoľko vojenských prevratov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona