Lesný požiar v provincii Alberta v Kanade ohrozuje mesto na ropných pieskoch

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 08:45 • 2 min
Lesný požiar v provincii Alberta v Kanade ohrozuje mesto na ropných pieskoch

FORT MCMURRAY - Úrady kanadskej provincie Alberta nariadili v utorok evakuáciu mesta Fort McMurray, ležiaceho v oblasti bohatých nálezísk ropy. Príčinou sú lesné požiare v okolí, ktoré silný vietor ženie smerom k mestu.

slovakia

left justify in out

Lesné požiare a na toto ročné obdobie nezvyčajne vysoké teploty situáciu dramaticky zhoršili za veľmi krátky čas. Mnohí ľudia si tak pred evakuáciou zo svojich domovov stihli zobrať len to najnutnejšie. Podľa agentúry AP to spôsobilo chaos a paniku.

 

Nariadenie o evakuácii sa týka viac ako 80.000 ľudí. Ide o už druhý príkaz na evakuáciu - prvý sa týkal 30.000 osôb. Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu však dnes úrady provincie rozhodli o evakuácii celého mesta.

 

Guvernérka provincie Alberta Rachel Notleyová ubezpečila, že úrady robia všetko pre to, aby sa všetky ohrozené osoby dostali do bezpečia. Dodala, že sa zvažuje možnosť vytvoriť letecký most pre tých, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť.

 

Kanadský premiér Justin Trudeau je v kontakte s úradmi provincie Alberta a prostredníctvom svojho konta na sieti Twitter vyzval obyvateľov, aby poslúchli nariadenie.

 

Fort McMurray je hlavným mestom regiónu známeho ropnými pieskami. Zásoby ropy, ktoré sa tam nachádzajú, sú tretie najbohatšie na svete po Saudskej Arábii a Venezuele.

 

Požiar sa počas uplynulého víkendu priblížil aj k ťažobným zariadeniam. Ich personálu sa zatiaľ darí mať situáciu pod kontrolou.

 

Podľa agentúry AP na území provincie je asi 30 ohnísk lesných požiarov, ktoré sa vďaka suchu a vetru veľmi rýchlo rozšírili na okolie a priblížili sa k ľudským obydliam.

 

Úrady provincie medzičasom požiadali o vyslanie posíl do mesta Fort McMurray, kam by malo v krátkom čase doraziť viac ako 100 hasičov. K dispozícii budú mať aj požiarny vrtuľník, ktorý môže naraz načerpať až 2000 litrov vody.

 

V provincii platí prísny zákaz zakladania ohňov na voľnom priestranstve s výnimkou vyhradených miest v kempoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona