Lesný požiar ohrozil rádioaktívnu zónu pri Černobyle, hasiči ho majú pod kontrolou

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 06:46 • 2 min
Lesný požiar ohrozil rádioaktívnu zónu pri Černobyle, hasiči ho majú pod kontrolou

KYJEV - Ukrajinským hasičom sa dnes ráno podarilo zastaviť šírenie lesného požiaru k zakázanej zóne okolo havarovanej jadrovej elektrárne v Černobyli. Informovala o tom dnes ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie.

slovakia

left justify in out

Lesný požiar v Černobyľskom pralese vypukol v utorok popoludní a zachvátil okolo 320 hektárov porastu, pričom sa nebezpečne priblížil aj k 20-kilometrovej zóne vytvorenej okolo havarovanej jadrovej elektrárne Černobyľ, kam je zakázaný vstup.

 

Agentúra RIA Novosti v súvislosti s požiarom citovala vyhlásenie riaditeľa Štátnej služby pre mimoriadne situácie Zorjana Škirjaka, ktorý ubezpečil, že lesný požiar nepredstavuje ohrozenie pre miestne obyvateľstvo a nebude mať vplyv ani na úroveň radiácie.

 

Škirjak zdôraznil, že požiar neohrozuje ani sarkofág, ktorý je postavený nad havarovaným blokom černobyľskej elektrárne. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v noci nadnes informoval, že požiar sa podarilo zastaviť asi päť kilometrov od úložísk jadrového odpadu, pripomenula agentúra UNIAN. Do likvidácie požiaru nasadili vyše 300 ľudí a 51 kusov hasičskej techniky vrátane lietadiel a vrtuľníkov.

 

Štátna služba pre mimoriadne situácie dnes podľa agentúry Ukrinform spresnila, že hasičom sa podarilo zastaviť postup lesného požiaru k ruinám elektrárne. "Situácia je pod kontrolou, pokračuje sa v hasení ohnísk požiaru," uvádza sa vo vyhlásení úradu. K havárii v černobyľskej jadrovej elektrárni došlo 26. apríla 1986 - ide o najhoršiu jadrovú haváriu v histórii jadrovej energetiky. Hasiace práce po explózii reaktora trvali ešte šesť dní. Do ovzdušia uniklo množstvo rádioaktívnych materiálov, ktoré zamorili časť východnej a strednej Európy a Škandináviu.

 

Ukrajina v roku 2012 začala nad havarovaným blokom s výstavbou nového ochranného plášťa - oceľovej konštrukcie za viac ako dve miliardy eur, ktorú majú dokončiť do roku 2016.

 

 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zvolal mimoriadne zasadanie komisie pre mimoriadne situácie. Presne 26. apríla 1986 explodoval reaktor JE Černobyľ. Hasiace práce na mieste tragédie trvali ešte šesť dní. Do ovzdušia uniklo značné množstvo rádioaktívnych materiálov, ktoré zamorili nemalú časť nielen európskej časti bývalého ZSSR, ale aj starého kontinentu vrátane bývalého Československa.

 

 

Keďže po katastrofe vybudovaný betónový sarkofág okolo reaktora poznamenal po viac ako dvoch desaťročiach čas, Ukrajina začala v roku 2012 s výstavbou nového ochranného plášťa - oceľovej konštrukcie za viac ako dve miliardy eur, ktorú majú dokončiť do roku 2016.

 

Hasiči nevylúčili podpaľačstvo pri Černobyle

Podpaľačstvo ako príčinu požiaru v oblasti havarovanej jadrovej elektrárne Černobyľ na Ukrajine nevylúčil dnes na brífingu druhý muž velenia tamojších hasičov Mykola Čečotkin. Podľa jeho názoru tak možno usudzovať z charakteru požiaru, ktorý má viacero ložísk a ktorý neustále rozširujú nové ložiská. Ďalšou možnou príčinou môže byť neopatrné narábanie s ohňom v zalesnenej oblasti, vyplynulo z Čečotkinových slov, ktoré sprostredkovala televízna stanica 112 Ukrajina.

 

Predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk vystúpil pred verejnosťou s vyhlásením, v ktorom sa pokúsil upokojiť spoluobčanov. Zdôraznil, že hasiči robia všetko, čo je v ich silách, aby zabránili plameňom v postupe smerom k havarovanej jadrovej elektrárni. Súčasne však zdôraznil, že podobne rozsiahly požiar na Ukrajine nezaznamenali od roku 1992, informovala tlačová agentúra UNIAN.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies