Lesníci sa už vzpierajú, nesúhlasia s navrhovanými opatreniami rezortu o ochrane našich lesov

NETKY.SK • 18 December 2017, 11:44 • 2 min
Lesníci sa už vzpierajú, nesúhlasia s navrhovanými opatreniami rezortu o ochrane našich lesov

BRATISLAVA - Slovenská lesnícka komora protestuje proti plánom ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd), ktorý chce viac bezzásahových území v národných parkoch.

slovakia

left justify in out

Kritizuje tiež, že by sa o chránené územia mali namiesto lesníkov starať ochranári. Komora preto žiada šéfa envirorezortu o stretnutie, kde by prediskutovali svoje názory. "Nepovažujeme za šťastné predkladať verejnosti takéto návrhy, ktoré nie sú s druhou stranou vopred prekonzultované, dohodnuté a narúšajú krehký spoločenský konsenzus o ochrane súčasných území," napísal v liste ministrovi šéf komory Jaroslav Šulek. Poukázal, že Sólymosove vyjadrenie je v rozpore s tým, že vyhlasovaniu nových chránených území má predchádzať zonácia postavená na výskume a zhodnotení územia.

 

Komora v zásade nespochybňuje bezzásahovosť v najprísnejšie chránených územiach. Upozorňuje však, že existujú aj príklady, že nie je možné všade uplatňovať takýto princíp a navyšovať plochy chránených území. "Je ťažko nazvať sledovanie prírodných procesov na obnažených skalných podložiach po odumretých stromoch skutočnou ochranou lesa," konštatuje sa v liste. Podľa komory treba preto niektoré chránené územia prehodnotiť.

 

Lesníci odmietajú aj Sólymosovu víziu, aby štátne pozemky v národných parkoch boli pod správou Štátnej ochrany prírody. V súčasnosti sú to Lesy SR. "Tento návrh je nekoncepčný a má za cieľ znefunkčniť systém obhospodarovania lesov a odkázať ho len na dotácie Európskej únie," tvrdí komora. Argumentuje, že Lesy SR v plnej miere zabezpečujú plnenie ekologických, sociálnych a environmentálnych požiadaviek.

 

Komora tiež upozorňuje, že bezhlavým vyhlasovaním bezzásahových území prídu ľudia o prácu. Lesy SR podľa nej poskytujú v regiónoch prácu 10.000 ľuďom. "Je prekvapujúce, že ministerstvo životného prostredia dáva takýto návrh, hoci samo priznáva, že nemá kvantifikovaný dosah na štátny rozpočet spojený z výkupom pozemkov a rovnako nemá ani vybudovaný systém obhospodarovania lesov," zhrnula komora.

 

Polovica územia všetkých národných parkov by mala byť do roku 2025 bezzásahová. Takéto plány má minister Sólymos, ktorý tak chce posilniť ochranu lesov. Bezzásahové územia totiž podľa neho stratou lesa postihnuté najmenej. V druhej polovici národných parkov by sa malo hospodáriť prírode blízkym spôsobom. Štátne pozemky v národných parkoch by mala mať pod správou Štátna ochrana prírody. Ministerstvo chce zmeny presadiť cez novelu zákona o ochrane prírody a krajiny.

 

Lesníci Sólymosovi odkázali, že na Slovensku nezlyháva lesníctvo, ale systém ochrany prírody, ktorý je nefunkčný, neodborný a dlhodobo neudržateľný.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Výrub dreva v chránených oblastiach chce rezort zastaviť

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies