Lesníci odstraňujú v Tatrách kalamitné drevo z turistických chodníkov

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 16:07 • 2 min
Lesníci odstraňujú v Tatrách kalamitné drevo z turistických chodníkov

VYSOKÉ TATRY - Kalamitné drevo, ležiace na turistických značkovaných chodníkoch, odstránili lesníci Štátnych lesov (ŠL) TANAP už aj v Zadnej Tichej doline. Ako uviedla koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAP Lenka Burdová, priechodný je tak už aj turistický chodník z Podbanského cez Suché sedlo až na Kasprov vrch.

slovakia

left justify in out

„V tejto doline je priechodný aj úsek chodníka od Liptovského košiara cez sedlo Závory do Hladkého sedla. V Kôprovej doline však ešte stále prerezávajú chodník vedúci z Troch studničiek na Popradské pleso v úseku od Rázcestia pod Hlinskou dolinou do Hlinskej doliny,“ doplnila Burdová. Dodala tiež, že chodník, ktorý sa začína od rázcestia pod Hlinskou dolinou a vedie do Temných smrečín a ďalej do sedla Závory, zostáva zatiaľ ešte neuvoľnený od kalamitných závalov. Turisti tak majú zároveň uzavretý aj prístup od Temných smrečín k Nižnému Temnosmrečinskému plesu.  
      

„V liptovskej časti Tatier sú prístupné zatiaľ iba tri doliny. Kalamitné drevo vlastníci tunajších lesov odstránili na dolnom úseku chodníka vedúceho z rázcestia na Tokarinách a tým spriechodnili turistický chodník cez Babky až po Sivý vrch. Prístupný v tomto smere je už aj turistický chodník z Bobroveckej Vápenice cez chatu pod Náružím (Červenec) do sedla Predúvratie,“ povedala Burdová. Zároveň upozornila, že zo Sivého vrchu sa nedá pokračovať po hlavnom hrebeni po červenej značke na Bielu skalu, kde v pásme lesa leží stále kalamitný zával. Je nutné zostupovať v smere do sedla Pálenica.  
      

„Kvôli vlastnej bezpečnosti žiadame turistov o rešpektovanie prípadných dočasných obmedzení pohybu po turistických chodníkoch z dôvodu spracovania kalamity v ich blízkosti. Upozornenia sú vždy riadne vyznačené v teréne, prosíme, neničte ich,“ apelovala Burdová. Turistov, ktorí sa v týchto dňoch vyberú na túry do vyšších polôh, zároveň lesníci upozorňujú, že i vzhľadom na ročné obdobie je ešte vo vyšších polohách stále veľa snehu, najmä na chodníkoch cez sedlá, a preto by mali byť na tieto podmienky dostatočne vybavení, prípadne zvážiť reálnosť výberu svojich turistických cieľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona