Lesníci odmietajú, že by lesov na Slovensku ubúdalo

NETKY.SK • 22 Január 2017, 19:17 • 2 min
Lesníci odmietajú, že by lesov na Slovensku ubúdalo

BRATISLAVA - Národné lesnícke centrum (NLC) aj lesnícka komora odmietajú informácie, že výmera lesov na Slovensku sa v posledných rokoch znížila. Analýza Inštitútu environmentálnej politiky, ktorá hovorí o úbytku, má podľa lesníkov pracovať s nedostatočnými údajmi. NLC tvrdí, že za posledných desať rokov sa výmera lesov zvýšila o 0,46 percenta.

slovakia

left justify in out

"Zo satelitných snímok, ktoré použili autori štúdie, nie je možné identifikovať už zalesnené mladé lesné porasty v 1. vekovom stupni, ktorých zastúpenie sa na Slovensku v súčasnosti zvyšuje. Práve výmery lesov starých do desať rokov stúpli za posledných päť rokov o takmer 50.000 ha," uviedol generálny riaditeľ NLC Ľuboš Halvoň.

 

V súčasnosti podľa NLC prevládajú staršie lesy s vekom nad 70 rokov. "Naopak, podstatne nižšie zastúpenie majú mladšie lesy s vekom od 11 do 70 rokov. Tento vývoj je prirodzeným pokračovaním vývoja stavu lesov pri ich nerovnomernom vekovom zložení, ktoré je navyše zosilnené aj vysokým rozsahom kalamitných ťažieb, najmä po roku 2004," uvádza NLC.

 

S výsledkami štúdie inštitútu nesúhlasí ani Slovenská lesnícka komora. "Štúdia bola robená z podkladov satelitných snímok kde však nie je zohľadnená výsadba nového lesa na vyťažených plochách. Je to hrubá metodická a logická nepresnosť umožňujúca vyvodzovať nesprávne a nepravdivé závery. Slovenská lesnícka komora je preto veľmi prekvapená, že organizácia, ktorá je platená z verejných prostriedkov, uverejňuje tieto zavádzajúce informácie bez predchádzajúcej odbornej diskusie," uviedol hovorca komory Dávid Hančinský.

 

Majitelia a obhospodarovatelia lesa by podľa jeho slov privítali, keby sa Inštitút environmentálnej politiky zameral na riešenie skutočných problémov obhospodarovania lesov. "Ide hlavne o stanovenie vplyvu chránených území na rozvoj vidieckych oblastí a o návrh funkčného systému poskytovania náhrad za ekosystémové služby pre majiteľov a obhospodarovateľov lesa," zhrnul Hančinský.

 

Podľa analytikov, ktorí vyhodnocovali satelitné zábery, zmizlo v rokoch 2001 až 2014 šesť percent lesného porastu. Národné štatistiky pritom ukazujú opak. "Kým na základe údajov NLC za roky 2001 a 2014 sa výmera lesov zvýšila o 0,7 percenta a zásoby dreva až o 14,7 percenta, satelitné zábery hovoria o poklese zalesneného územia o šesť percent. Za tieto rozdiely môže odlišná metodika," píše sa v štúdii Inštitútu environmentálnej politiky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona