Lesné požiare v Turecku pokračujú, počet obetí stúpol na osem

NETKY.SK • 2 August 2021, 10:06 • 2 min
Lesné požiare v Turecku pokračujú, počet obetí stúpol na osem

ISTANBUL - Počet obetí lesných požiarov na južnom pobreží Turecka sa v nedeľu zvýšil na osem. Hasiči, ktorí bojovali už piaty deň v snahe obmedziť požiare v pobrežných letoviskách, našli ďalšie telá.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia aj turisti pred nebezpečenstvom unikali v člnoch na more, kde tiež čakala pobrežná stráž a dve plavidlá námorníctva pre prípad, že by bola potrebná rozsiahlejšia evakuácia. Turistov a obyvateľov vyzvali, aby pokračovali v evakuácii letoviska Turunc v provincii Mugla.

 

 

Prečítajte si: V tureckej Antalyi vypukol požiar na štyroch miestach! Oheň sa pokúša zastaviť 15 helikoptér!

Úrady tiež informovali, že museli podniknúť opatrenia na ochranu dvoch tepelných elektrární v blízkosti požiarov.

Európska komisia informovala, že na pomoc Turecku zmobilizovala jedno hasičské lietadlo z Chorvátska a dve zo Španielska. S hasením v oblasti už pomáhajú lietadlá z Ukrajiny, Ruska, Azerbajdžanu a Iránu.

Situáciu v regióne zhoršujú vysoké teploty a silný vietor. V Antalyi namerali 42 stupňov Celzia, čo je približne o 5 až 6 stupňov viac ako priemer na toto obdobie.

 

img

Minister zdravotníctva Fahrettin Koca informoval, že v nemocničnom ošetrení je v dôsledku požiarov najmenej 27 ľudí, pričom stovky ďalších už prepustili. Minister lesného hospodárstva a poľnohospodárstva Bekir Pakdemirli uviedol, že naprieč krajinou je pod kontrolou 117 lesných požiarov a 8 sa ďalej rozrastá.

 

Možno vás zaujme: Fínsko zasiahli najväčšie požiare za posledných 50 rokov. V Turecku a v Taliansku evakuovali dovolenkárov!

I keď turecké úrady prešetrujú, či príčinou požiarov nemohla byť sabotáž zo strany kurdských militantov, experti väčšinou poukazujú na klimatickú krízu, ktorej súčasťou je dramatické zintenzívnenie horúčav. Turecký prezident Erdogan tiež tvrdí, že jeden z požiarov zapríčinili deti.

V provincii Van na východe Turecka zas povodne počas víkendu zničili najmenej 6 domov, keď sa v dôsledku silných dažďov vyliala malá rieka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies