Lesné požiare v Čile spálili viac ako 6-tisíc hektárov porastov vzácnych lesov

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 07:22 • 2 min
Lesné požiare v Čile spálili viac ako 6-tisíc hektárov porastov vzácnych lesov

SANTIAGO - Lesné požiare podporované silným vetrom a neobvykle horúcim počasím sa na juhu Čile vymkli spod kontroly a pohlcujú rozsiahle územia národných parkov a prastarých lesov vyprahnutých dlhodobým suchom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Plamene doposiaľ spálili viac ako 6000 hektárov porastov v národných prírodných rezerváciách China Muerta a Nalca Lolco, ako aj v národnom parku Conguillío, ktorý je známy lesmi zloženými z tisícročných stromov araukárie andskej.

 

Silný vietor, sucho a štrajkujúci hasiči komplikujú úsilie dostať plamene pod kontrolu. Znepokojení obyvatelia sa sťažovali, že úrady reagovali príliš pomaly.

 

"Žiadame vládu, aby do boja s plameňmi urýchlene nasadila potrebnú leteckú podporu... Pevne veríme, že pokiaľ sa nezavedú silnejšie opatrenia, ktoré by viedli k zastaveniu požiaru, ekologické škody budú nezvratné," uviedla vo vyhlásení komunita tamojších domorodých obyvateľov.

 

Silný vietor znemožnil hasičom do akcie nasadiť hasiace lietadlá, pričom veterné počasie by malo podľa predpovedí meteorológov pretrvať.

 

"Očakávame, že podmienky by mali vo štvrtok umožniť vyslanie lietadiel a vrtuľníkov, ktoré budú do oblasti zhadzovať tekutiny spomaľujúce požiar," uviedol predstaviteľ ministerstva vnútra.

 

V sezóne 2014-15 zničili doposiaľ požiare v Čile 91.327 hektárov lesov, čo je vysoko nad priemerom za posledných päť rokov, ktorý predstavoval 59.300 hektárov spálených lesných porastov ročne, vyplýva z údajov vládnej agentúry pre správu lesov CONAF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies