Lesné požiare na Slovensku by sa mohli hasiť lietadlami z Chorvátska

NETKY.SK • 8 Marec 2014, 08:01 • 2 min
Lesné požiare na Slovensku by sa mohli hasiť lietadlami z Chorvátska

BRATISLAVA – Pri hasení lesných požiarov na Slovensku by mohli pomáhať hasičské lietadlá z Chorvátska. Smeruje k tomu spolupráca medzi oboma krajinami, o ktorej tento týždeň hovorili ministri vnútra Robert Kaliňák a jeho chorvátsky kolega Ranko Ostojič.

slovakia

left justify in out

"Chorvátsko má jeden z najlepšie vymyslených systémov leteckej ochrany predovšetkým lesných požiarov. To je vec, kde by sme radi nadviazali spoluprácu. Hlavne v prípade, keď naše kapacity nebudú stíhať," povedal Kaliňák. S lesnými požiarmi bojujú slovenskí hasiči každý rok. Len vlani ich podľa údajov Hasičského a záchranného (HaZZ) zboru vzplanulo 233 a spôsobili škody za 270.000 eur. V 16 prípadoch hasili aj s pomocou vrtuľníkov. Počet lesných požiarov bol pritom vlani o vyše polovicu nižší ako v roku 2012. "Dohodli sme si aj konkrétne cvičenia a spoluprácu," doplnil Ostojič. Slovensko nemá k dispozícii žiadne lietadlá určené na boj proti požiarom. Dva takéto stroje Chorváti poskytli susednej Bosne a Hercegovine vlani v auguste, keď jej zložky boj s lesnými požiarmi nezvládali. 
      

Slovenskí hasiči evidujú od roku 2007 takmer 2300 lesných požiarov, spôsobené škody presiahli 8,5 milióna eur. Vlani bolo najviac lesných požiarov zaznamenaných v auguste (59 požiarov so škodou 140.155 eur) a v apríli (54 požiarov so škodou 98.450 eur). Najčastejšie horelo na území okresov Malacky (25), Čadca (19) a Spišská Nová Ves (17). "Požiar s najvyššou škodou vznikol 6. augusta 2013 v lokalite Stádielko, v katastrálnom území obce Betliar, okres Rožňava, kde zhorelo 27 hektárov lesného porastu a výška priamej materiálnej škody sa vyšplhala na 76.500 eur," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. Požiare sa nevyhýbajú ani lesom v chránenom území Tatranského národného parku (TANAP). Vlani tam horelo štyri razy, pričom najrozsiahlejší zničil 22 hektárov mladého lesného porastu a spôsobil škody za takmer 50.000 eur. V rokoch 2005 až 2013 bolo na území TANAP v správe Štátnych lesov TANAP 34 požiarov, ktoré poškodili viac ako 500 hektárov lesných pozemkov. Najčastejšie tam horelo pre odhodený ohorok cigarety, vypaľovanie trávy alebo požiar niekto zapálil úmyselne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona