Lesné požiare na ostrove Korčula a polostrove Pelješac v Chorvátsku neutíchajú

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 15:18 • 2 min
Lesné požiare na ostrove Korčula a polostrove Pelješac v Chorvátsku neutíchajú

DUBROVNÍK - Lesné požiare na ostrove Korčula a polostrove Pelješac v južnom Chorvátsku ani dnes neutíchajú. Informovala o tom chorvátska agentúra Hina.

slovakia

left justify in out

V oblasti je rozmiestnených viac ako 300 hasičov vrátane vojakov, ktorým tiež pomáhajú vzdušné sily, uviedol okresný požiarny veliteľ Stjepan Simovič. Situácia sa od utorka výraznejšie nezmenila. 


"Dva požiare na Pelješaci a na Korčule ešte stále horia," povedal Simovič. 


Šéf dobrovoľného hasičského zboru pôsobiaceho v Dubrovníku a okolí Ivo Franusič uviedol, že oheň už spálil viac ako 800 hektárov pôdy na Pelješaci. Obytné domy podľa neho nie sú v ohrození, "problémom je však vietor". 


Požiar na ostrove Korčula sa rozhorel ešte v sobotu popoludní, zatiaľ čo k dvom ďalším na neďalekom Pelješaci došlo v pondelok podvečer. 
Požiare na Pelješaci zničili vinohrady aj jeden vinársky závod. Zahynulo tiež mnoho domácich zvierat. Obyvateľov z obce Trstenik ešte v pondelok podvečer dočasne evakuovali. 


Spálené oblasti na ostrove Korčula v utorok navštívili aj chorvátsky premiér Zoran Milanovič, minister vnútra Ranko Ostojič a minister obrany Ante Kotromanovič. 

 


Milanovič uviedol, že Chorvátsko má dostatok ľudských síl a vybavenia na to, aby sa s požiarmi vyrovnalo, podcenilo však dôležitosť preventívnych opatrení. K možnej príčine požiarov sa premiér vyjadriť nechcel. 


Chorvátsky europoslanec Tonino Picula požiadal pre požiare o pomoc Európsku komisiu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies