Lesné požiare na juhu Sibíri si vyžiadali 23 obetí

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 08:26 • 2 min
Lesné požiare na juhu Sibíri si vyžiadali 23 obetí

MOSKVA - Lesné požiare v ruskom regióne Chakasko na južnej Sibíri si vyžiadali 23 obetí. Informoval o tom v pondelok Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, orgán, ktorý podlieha priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

slovakia

left justify in out

Líder Chakaskej republiky Viktor Zimin predbežne škody vyčíslil v prepočte na niečo vyše 90 miliónov eur. Miestne ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že viac ako 900 ľudí požiadalo o zdravotnú pomoc a okolo sto ich previezli do nemocnice, informovala agentúra TASS. Požiare horia už niekoľko dní, pričom ich šírenie podporuje aj suché a veterné počasie.

 

Zimin uviedol, že poškodené boli mnohé domy, základná škola, verejná infraštruktúra a uhynul aj nejaký dobytok. Lesné požiare v Rusku často vznikajú, keď miestni vypaľujú trávu na poliach, aby ich vyčistili po zime. Lesné požiare počas horúceho leta v roku 2010 si v Rusku vyžiadali desiatky obetí. 

 

Predpoveď počasia na najbližšie dni je priaznivá - malo by sa ochladiť, očakáva sa zmiernenie sily vetra a dážď.

 

Požiarom bolo zničených viac ako 1200 domov a úradných budov v 38 obciach; o strechu nad hlavou prišlo viac ako 2000 ľudí. Najhoršia je situácia v obci Kožuchovo, kde zhorelo zdravotné stredisko, základná škola, knižnica a kultúrny dom, ako aj viacero súkromných domov.

 

Ministerstvo pre mimoriadne situácie do oblasti vyslalo tímy psychológov. Na území republiky vybudovali aj deväť táborov, kam evakuovali ohrozené obyvateľstvo. Okolnosťami vypuknutia rozsiahleho lesného požiaru sa bude zaoberať vyšetrovacia komisia, ktorej vznik nariadil premiér Dmitrij Medvedev.

 

Stav kalamity dnes vyhlásili aj v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe. V oblasti registrujú 60 požiarov, pričom plamene zachvátili približne 12.000 hektárov. Ich príčinou je vypaľovanie trávy a neopatrné zaobchádzanie s ohňom v lesoch, píše TASS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona