Lešinský: EÚ prežije brexit, no potrebuje rekonštrukciu

NETKY.SK • 16 September 2016, 14:37 • 2 min
Lešinský: EÚ prežije brexit, no potrebuje rekonštrukciu

BRATISLAVA – Ak chcú lídri zastaviť odpor občanov proti súčasnej forme spoločenstva štátov EÚ, musia reformovať poľnohospodársku politiku (CAP), zastaviť súčasnú diskusiu o obchodných dohodách medzi EÚ a USA (TTIP/CETA) a zároveň neoslabovať spoločnú politiku ochrany životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Túto výzvu v deň summitu EÚ v mene environmentálnych mimovládnych organizácií adresoval lídrom únie riaditeľ Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) Daniel Lešinský.
Európska únia by podľa mimovládneho sektora mala reformovať správu verejných financií.

 

„Občania nemajú v súčasnom systéme reálnu možnosť ovplyvňovať využívanie verejných prostriedkov napriek tomu, že princíp partnerstva je jeden zo základných pilierov rozdeľovania a monitorovania EÚ fondov,“ konštatuje Lešinský, podľa ktorého je tiež potrebné odstrániť korupciu na všetkých úrovniach čerpania verejných financií vrátane fondov EÚ. CAP potrebuje reformu smerom k sebestačnosti regiónov. „V EÚ prevážame veľa kilogramov, tovarov ale málo poznania a know-how, no vymiera nám vidiek, zanikajú malé a rodinné podniky,“


EÚ je tiež podľa Lešinského neschopná implementovať vlastnú legislatívu v oblasti ochrany životného prostredia, ktorá navyše ani nereflektuje aktuálne poznatky vedy a výskumu. Enviroorganizácie tiež požadujú vylúčenie zásadného vplyvu korporácií pri určovaní pravidiel a limitov používania napríklad pesticídov, biocídov či GMO, ktoré sa často schvaľujú na základe štúdií platených priamo ich výrobcami.


Lešinský na druhej strane konštatuje, že členstvo v EÚ Slovensku aj značne pomáha. Bez EÚ by sme na Slovensku podľa neho mali podstatne horší stav životného prostredia, neriešili by sa efektívne problémy spojené s klimatickými zmenami či s úsporami energie a ekologické poľnohospodárstvo alebo eko-design by asi neexistovali.


„Preto nepotrebujeme plošné ubratie vplyvu politiky EÚ, či naopak, jej pridávanie, ale selektívny výber oblastí, ktoré potrebujú „menej Európy“ ako utečenecká politika, potravinová bezpečnosť a poľnohospodárstvo, vzdelávanie, a oblastí ktoré potrebujú viac a efektívnej Európy s vylúčením vplyvu korporátnych záujmov, napríklad ochrana životného prostredia, veda a výskum, boj s klimatickými zmenami či surovinová a energetická udržateľnosť,“ uzavrel Lešinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies