Lesbos chce zmenu politiky EÚ v otázke migrantov: "Sme v stave núdze"

NETKY.SK • 20 November 2017, 19:12 • 2 min
Lesbos chce zmenu politiky EÚ v otázke migrantov: "Sme v stave núdze"

ATÉNY - Obyvatelia gréckeho ostrova Lesbos sa v pondelok na výzvu tamojších úradov zúčastnili na protivládnych protestoch s cieľom naliehať na zmenu politiky Európskej únie v otázke zadržiavania utečencov a migrantov na gréckych ostrovoch.

slovakia

left justify in out

Na ostrove Lesbos zostali zavreté obchody, úrady, materské školy i lekárne. Desiatky ľudí sa potom zišli na hlavnom námestí ostrova a vyzvali vládu, aby žiadateľov o azyl previezla do pevninskej časti Grécka.

 

Na Lesbose a štyroch ďalších ostrovoch v blízkosti Turecka uviazli tisíce žiadateľov o azyl po tom, ako EÚ uzavrela v marci 2016 dohodu s Ankarou. Tou sa uzavrela migračná trasa cez more z tureckého pobrežia do Grécka a odtiaľ ďalej do prosperujúcej časti Európy.

 

Grécke úrady časť žiadateľov o azyl presunuli na pevninu. Grécka vláda a EÚ však podľa agentúry AP ignorovali žiadosti starostov Lesbosu i neďalekých ostrovov Chios, Samos, Leros a Kos, aby umožnili odcestovať na grécku pevninu aj väčšiemu počtu migrantov. V dôsledku toho sú ostrovné záchytné zariadenia preplnené.

 

Starosta mesta Lesbos Spyros Galinos vo svojom vyhlásení v pondelok uviedol, že Lesbos nie je väzením pod holým nebom a "my nedovolíme, aby ho niekto takto vnímal". Upozornil, že "Lesbos je v stave núdze".

 

Na Lesbose je v súčasnosti uviaznutých viac než 8000 migrantov a utečencov, aj keď kapacita tamojších zariadení postačuje na prijatie 1500 osôb, dodáva AP. Ľudskoprávne organizácie podľa agentúry Reuters označujú podmienky v utečeneckých táboroch v Grécku za nevyhovujúce. Kvôli podmienkach v táboroch či pomalosti azylových procedúr medzi utečencami na Lesbose niekoľkokrát vypukli násilnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies