Lepší výber DPH kompenzoval vlani horší vývoj pri iných daniach

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 12:27 • 2 min
Lepší výber DPH kompenzoval vlani horší vývoj pri iných daniach

BRATISLAVA - Predbežné daňové a odvodové príjmy verejnej správy na Slovensku boli v roku 2013 v porovnaní so schváleným rozpočtom vyššie o 11 miliónov eur. Skonštatoval to vo svojom najnovšom komentári Inštitút finančnej politiky (IFP).

slovakia

left justify in out

"Analytický pohľad na plnenie daňových príjmov ukazuje, že negatívny makroekonomický vývoj bol plne kompenzovaný úspešnejším výberom daní, najmä dane z pridanej hodnoty (DPH)," skonštatoval inštitút vo svojom komentári, v ktorom každoročne vyhodnocuje úspešnosť daňových a odvodových prognóz. Tie inštitút poskytuje verejnosti aj slovenskej vláde.
      

Daňové príjmy verejnej správy v akruálnej metodike boli na rok 2013 rozpočtované v celkovej výške 20,09 miliardy eur. V súčasnosti IFP odhaduje, že príjmy v roku 2013 dosiahli 20,1 miliardy eur alebo o 11 miliónov eur viac, ako sa rozpočtovalo. "Pôvodné konzervatívne očakávania ohľadne efektívnych daňových sadzieb, ktoré nebrali do úvahy vtedy začínajúci boj proti daňovým únikom, podhodnotili prognózu o 359 miliónov eur. Optimistický pohľad na vývoj makra naopak prognózu pomýlil o 449 miliónov eur. Iné faktory sa na celkovom rozdiele podieľali 101 miliónmi eur," uviedol inštitút.
      

Pozitívnu odchýlku od rozpočtu zaznamenal vývoj DPH, a to o 6,2 %, ktorý viac než kompenzoval nenaplnenie prognózy pri zvyšných daniach. K najvýraznejšiemu nadhodnoteniu odhadu došlo u dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) z podnikania a zrážkovej dane.
      

Výber DPH sa podľa IFP zlepšil aj vďaka prijatým opatreniami na boj proti daňovým únikom. Tie spolu so stabilizáciou úspešnosti daňových kontrol priniesli vlani nad rámec dovtedajšej úspešnosti dodatočné príjmy vo výške 308 miliónov eur. "Efektívna daňová sadzba, počítaná na základe daňových priznaní platcov DPH, rástla počas celého minulého roka, pričom tento trend pokračuje aj v roku 2014," uvádza sa v komentári.
      

Nenaplnili sa naopak očakávania inštitútu o vyššom výbere DPFO z podnikania. "Údaje o výrazne horšom vyrovnaní dane v porovnaní s očakávaniamim naznačujú, že sa živnostníci zvýšeniu daňového zaťaženia vo významnej miere vyhýbali," konštatuje IFP.
      

Dlhodobý trend poklesu očistenej efektívnej daňovej sadzby dane z príjmov právnických osôb (DPPO) bol zase vlani viac než kompenzovaný pozitívnym vplyvom zvýšenia sadzby tejto dane. "Oproti pôvodným predpokladom v rozpočte priniesla úprava sadzby DPPO navyše 38 miliónov eur. Aj napriek viacerým pochybnostiam o odhade DPPO na rok 2013 súvisiacimi so zmenou sadzby, chyba pôvodného odhadu IFP pri tejto dani dosiahla len 0,2 %," konštatuje sa v komentári. Predbežné plnenie daňových príjmov ovplyvnil aj vývoj makroekonomického prostredia v rokoch 2012 a 2013.
      

Zmeny v daniach a odvodoch, ktoré priniesol konsolidačný balíček vlády, boli najväčšie od daňovej reformy v roku 2004. Jeho vplyvy inštitút rezortu financií odhadol o čosi konzervatívnejšie než celkovú výšku príjmov z daní a odvodov. Celkovo konsolidačný balíček zahrnutý v rozpočte na rok 2013 podľa predbežného odhadu priniesol o 49 miliónov eur viac, než sa očakávalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies