Leoparda snežného a škvrnitého nafilmovali na rovnakej lokalite

NETKY.SK • 17 Január 2017, 16:35 • 2 min
Leoparda snežného a škvrnitého nafilmovali na rovnakej lokalite

PEKING - Vedcom z organizácie na ochranu veľkých mačkovitých šeliem Panthera sa podarilo nafilmovať na rovnakej lokalite Tibetskej náhornej plošiny leoparda snežného (Panthera uncia) aj leoparda škvrnitého (Panthera pardus).

slovakia

left justify in out

Ide o vôbec prvý videozáznam dokazujúci, že areály výskytu týchto dvoch druhov sa na niektorých miestach prekrývajú. Odborníci nafilmovali oba druhy vlani v júli v prírodnej rezervácii Sanjiangyuan v čínskej provincii Čching-chaj, pričom jedno z videí zachytáva samicu leoparda škvrnitého aj s mláďaťom, čo naznačuje, že v tejto lokalite trvalo žije.

 


Leopard snežný je ohrozený druh, ktorý sa vyskytuje v oblastiach s nadmorskou výškou nad 3000 metrov, a to na území Mongolska, Číny, Nepálu, Bhutánu, Indie, Pakistanu, Afganistanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Uzbekistanu a Kazachstanu. Vedci odhadujú, že vo voľnej prírode žije 3500 až 7000 jedincov.

 

Leopardy škvrnité sa, naopak, vyskytujú skôr v nižšie položených oblastiach. Horná hranica ich areálu sa v Himalájach a ďalších vysokých ázijských pohoriach prekrýva s dolnou hranicou areálu leopardov snežných. Odborníci sa však obávajú, že v dôsledku globálneho otepľovania budú leopardy škvrnité žiť v čoraz väčších nadmorských výškach, a vytláčať tak snežné leopardy. "Predpokladáme, že hranica lesa sa bude posúvať vyššie, čím sa začne zmenšovať prirodzené prostredie leoparda snežného. Odhadujeme, že 30 až 50 percent územia, kde sa v súčasnosti tento druh vyskytuje, sa zmení v dôsledku posunutia hranice lesa," uviedol Byron Weckworth z organizácie Panthera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona