Leonardo DiCaprio má vlastný strom z afrického pralesa! Kriticky ohrozený strom dostal jeho meno

NETKY.SK • 7 Január 2022, 10:37 • 2 min
Leonardo DiCaprio má vlastný strom z afrického pralesa! Kriticky ohrozený strom dostal jeho meno

Leonardo DiCaprio bojuje za ochranu dažďových pralesov. Dostal teda zrejme odmenu. Pomenovali po ňom tropický strom objavený v pralese Ebo v Kamerune. Vo štvrtok o tom informovali vedci z Kráľovskej botanickej záhrady v Kew pri Londýne.

slovakia

left justify in out

Strom Uvaropsis dicaprio bol predbežne zaradený ku kriticky ohrozeným druhom. Pomenovaním po DiCapriovi vedci ocenili 47-ročného amerického herca za jeho úsilie zabrániť ťažbe dreva v ohrozenom pralese, kde bol nájdený jediný známy exemplár tohto ihličnatého stromu, ktorý meria štyri metre a má len samčie kvety žltozelenej farby.

 

img

 

Hollywoodsky herec spustil na sociálnych médiách rozsiahlu kampaň, ktorou chcel tento les uchrániť pred ťažbou dreva, keď na ňu vláda v Kamerune v roku 2020 dala povolenie. Koncesia na ťažbu dreva bola o niekoľko mesiacov neskôr zrušená prezidentom Kamerunu Paulom Biyaom.

 

 

Martin Cheek, pracujúci v botanickej záhrade v Kew, vysvetlil, že ak by kamerunské úrady vydali povolenie, "pravdepodobne by sme tento (botanický) druh stratili v dôsledku ťažby dreva, klčovania a vypaľovania pôdy, ktoré po vydaní koncesie zvyčajne nasledujú".

 

 

Uvariopsis dicaprio sa však aj napriek tomu považuje za kriticky ohrozený, pretože les, v ktorom rastie, je stále vystavený riziku ťažby dreva a premene pôdy na plantáže.

Výskumníci z Kew a ich partneri z celého sveta v roku 2021 oficiálne pomenovali viac ako 200 druhov rastlín a húb. Niekoľko druhov z tohto zoznamu sa považuje za ohrozených vyhynutím a tri zrejme už vyhynuli.

 

 

Vedci z Kew pomenúvajú nové druhy rastlín a húb už viac ako 150 rokov. Nie je nezvyčajné, ak sú nové druhy pomenované po známych ľuďoch: napríklad živočích parazitujúci na kôrovcoch z Karibiku má meno po hviezde reggae Bobovi Marleym (Gnathia marleyi), muška z čeľade ovadovitých po speváčke Beyoncé (Scaptia beyonceae) a žaba žijúca v Ekvádore po britskom princovi Charlesovi (Hyloscirtus princecharlesi).

 

Prečítajte si: VIDEO: Greta Thunberg zaspievala na proteste v Glasgowe: Môžete si strčiť svoju klimatickú krízu do zadku!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies