Leonard Cohen získal Cenu princa Astúrskeho 2011 za literatúru

NETKY.SK • 2 Jún 2011, 08:45 • 2 min
Leonard Cohen získal Cenu princa Astúrskeho 2011 za literatúru

Leonard Cohen získal Cenu princa Astúrskeho 2011 za literatúru - Kultúra Svetoznámy kanadský básnik, skladateľ a pesničkár Leonard Cohen (76) je laureátom tohtoročnej Ceny princa Astúrskeho za literatúru. V zdôvodnení výberu laureáta, ktoré zverejnili dne

slovakia

left justify in out

img

Svetoznámy kanadský básnik, skladateľ a pesničkár Leonard Cohen (76) je laureátom tohtoročnej Ceny princa Astúrskeho za literatúru.
      V zdôvodnení výberu laureáta, ktoré zverejnili dnes v Oviede, sa zdôrazňuje fakt, že umelec spája poéziu a hudbu v jedinečný celok. "Literárnym dielom ovplyvnil tri generácie na celom svete," konštatovali porotcovia.
      Cohen, ktorého v nedávnej minulosti mohli opakovane zažiť naživo aj jeho priaznivci na Slovensku, sa presadil v konkurencii ďalších 32 osobností.
      Ceny Princa Astúrskeho, označované aj za španielske Nobelove ceny, udeľujú každoročne v ôsmich kategóriách. Ocenenia, dotované sumou po 50.000 eur, si spolu so soškou Joana Miróa laureáti tradične preberajú na jeseň v Oviede z rúk korunného princa Felipeho.
      V kategórii literatúra udelili v uplynulých rokoch toto ocenenie postupne Güntherovi Grassovi (Nemecko), Augustovi Monterrosovi (Guatemala), Doris Lessingovej (Británia), Arthurovi Millerovi (USA), Fatime Mernissi (Maroko) a Susan Sontagovej (USA), Claudiovi Magrisovi (Taliansko), Nélide Piňonovej (Brazília) či Paulovi Austerovi (USA).
      V ostatných štyroch rokoch pribudli do zoznamu laureátov tejto prestížnej ceny aj Amos Oz (Izrael), Margaret Attwoodová (Kanada), Ismail Kadare (Albánsko) a vlani ocenený francúzsky spisovateľ libanonského pôvodu Amin Maalouf.
      Medzi už známymi tohtoročnými laureátmi ocenenia figuruje v kategórii umenie slávny taliansky dirigent Riccardo Muti, v kategórii spoločenských vied americký profesor vývojovej psychológie Howard Gardner, autor významných prác o "mnohopočetnej inteligencii".
      Britskú Royal Society (Kráľovskú spoločnosť) ocenili za prínos k rozvoju vedeckého poznania v kategórii komunikácie a humanitných vied a trojicu neurobiológov z USA, Mexika a Talianska Josepha Altmana, Artura Álvareza-Buyllu a Giacoma Rizzolattiho v kategórii vedecký a technický výskum.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies