Členské štáty zmietli zo stola zmeny EP v smernici o materskej dovolenke

NETKY.SK • 7 December 2010, 08:08 • 2 min
Členské štáty zmietli zo stola zmeny EP v smernici o materskej dovolenke

Členské štáty zmietli zo stola zmeny EP v smernici o materskej dovolenke

slovakia

left justify in out

Členské štáty Európskej únie dnes vyjadrili ostrý nesúhlas s predloženými pozmeňujúcimi návrhmi Európskeho parlamentu, ktoré sa týkajú plošných pravidiel pre materskú dovolenku. Slovenský postoj, ktorý predstavil dnes v Bruseli kolegom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál, sa od drvivej väčšiny ostatných členských krajín nelíšil - odmieta diktát z Bruselu v tejto oblasti sociálnej politiky.
Podľa parlamentného návrhu by mala materská dovolenka v celej únii mať dĺžku 20 týždňov, pričom by matky poberali podporu vo výške 100 percent ich predošlej mzdy. Pravidlá by boli platné vo všetkých členských štátoch EÚ rovnako, čím sa postoj parlamentu líši od návrhu Európskej komisie. Tá chcela ponechať riešenie úpravy legislatívy v kompetencii členských krajín, pričom predložila len odporúčania o 18-týždňovej materskej hradenej minimálne do výšky nemocenského poistenia. Aj keď v číslach sa mnohé krajiny približujú parlamentnej predstave už v súčasnosti, predstaviteľom vlád štátov prekáža skôr plánovaná celoeurópska platnosť opatrení.
"Prakticky všetci ministri členských krajín odmietli pozmeňujúce návrhy EP k novele smernice o ochrane tehotných pracovníčok a pracovníčok tesne po pôrode. Hlavným dôvodom bol to, že každá členská krajina má svoj špecifický systém sociálneho zabezpečenia a ministri nepovažujú za vhodné zjednocovať tieto systémy maximalistickým spôsobom. Na Slovensku síce máme pomerne veľkorysým spôsobom dimenzované sociálne zabezpečenie matiek, ale myslíme si, aby táto smernica tak silným a zásadným spôsobom zasahovala do sociálnych systémov členských krajín. Každá krajina má svoju vlastnú históriu, vývoj, vlastný spôsob financovania," priblížil príčiny nevôle celej Rady EÚ Mihál.
Ministri mali na zreteli aj finančné hľadisko, požiadavka zvýšenia materskej na 100 percent mzdy motivoval na hlboký odpor napr. Veľkú Britániu a Nemecko, obe krajiny predstúpili s vyčíslením dopadu takejto zmeny na ich sociálne systémy, ktoré by boli vo výške stovky miliónov eur ročne.
"Znamená to aj veľký finančný zásah do hospodárenia krajín. Ak by sme aj my mali zvýšiť financovanie na 100 percent, znamenalo by to v tejto chvíli vážny dopad aj na slovenský systém sociálneho zabezpečenia. V časovom horizonte niekoľkých rokov by to však bolo možné, keďže sme sa k tomu zaviazali," narážal Mihál na fakt, že zmienka o 100-percentnej náhrade počas materskej dovolenky sa nachádza aj v programovom vyhlásení vlády.
Pre Mihála nepredstavuje dvojtýždňová otcovská dovolenka, taktiež z dielne EP, prioritu. Argumentoval tým, že takáto novinka by narazila na legislatívne bariéry. Za súčasného stavu má otec dieťaťa na Slovensku nárok na voľno s náhradou mzdy na čas nevyhnutný pre odvoz matky do zdravotníckeho zariadenia pred pôrodom.
"Dalo by sa o tom uvažovať, ako zakomponovať otcovský dovolenku do systému. My to nepovažujeme za kľúčové. Keby k tomu však došlo, bolo by to na úkor skrátenia výhod pre matky. Ide o súbežný pobyt pri dieťati, teda okrem matky by mal byť niekoľko týždňov pri potomkovi na platenej dovolenke aj otec. Sú to znova finančné dopady i nové prvky, ktoré nie je jednoduché zapracovať do sociálneho práva Slovenska alebo iných štátov," uviedol Mihál.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies