Členské štáty EÚ potrebujú zodpovednejšiu pasovú a prisťahovaleckú politiku

NETKY.SK • 9 August 2010, 12:54 • 2 min
Členské štáty EÚ potrebujú zodpovednejšiu pasovú a prisťahovaleckú politiku

Členské štáty EÚ potrebujú zodpovednejšiu pasovú a prisťahovaleckú politiku

slovakia

left justify in out

Členské krajiny Európskej únie (EÚ) potrebujú zodpovednejšiu politiku pri udeľovaní pasov a iných identifikačných dokumentov pre etnicky a národnostne blízkych obyvateľov, ktorí nežijú priamo na území danej krajiny. Myslia si to Mladí priatelia Európy (JEF Slovakia).
      "Voláme európske štáty po väčšej zodpovednosti pri poskytovaní výhod potenciálnym prisťahovalcom. Členstvo v únii zďaleka neznamená svojvoľné prijímanie rozhodnutí na národnej úrovni. Sme presvedčení, že pasová a prisťahovalecká politika členských štátov potrebuje dôslednejšiu koordináciu na úrovni Európskej únie," vyhlásil viceprezident JEF Slovakia Norbert Kucharík.
      Podľa neho JEF Slovakia chápe, že mnohé členské krajiny únie sa usilujú udržiavať dlhodobo nadštandardné väzby s obyvateľmi susedných krajín, ktorí majú rovnaký etnický pôvod a podobné národnostné korene. "Avšak je potrebné si uvedomiť, že takéto kroky nepriamo znamenajú rozširovanie európskeho spoločenstva o niekoľko miliónov ľudí, prevažne z regiónov, ktoré nie sú súčasťou EÚ a pochádzajúcich z pomerne chudobných oblastí starého kontinentu," zdôraznil.
      Kucharík si myslí, že EÚ nie je v súčasnosti pripravená na masový prílev prisťahovalcov. "Zápasí s dopadmi globálnej hospodárskej krízy, rastúcou nezamestnanosťou a v neposlednom rade aj protimigračnými náladami v členských krajinách," vysvetlil. Otázkou je podľa neho tiež, aké dopady bude mať prílev početnej pracovnej sily na dôchodkové systémy členských krajín, v ktorých neustále starne populácia.
      Poukazuje ďalej na rozhodnutie rumunskej a bulharskej vlády, na základe ktorého začali Bukurešť a Sofia udeľovať pasy etnicky príbuzným obyvateľom mimo hraníc týchto štátov. "Podobnou cestou sa vydáva od budúceho roka aj Maďarsko v súvislosti s nedávno schváleným zákonom o dvojakom občianstve. De iure vzniká takýmto osobám právo na legálny pobyt a prácu na celom území únie," upozornil Kucharík. Poznamenal, že pritom ide o nemalý počet migrantov. "Celkovo takmer päť miliónov etnických Bulharov, Rumunov či Maďarov z nečlenských krajín európskej dvadsaťsedmičky, a to najmä z Moldavska, Macedónska, Ukrajiny, Srbska a Turecka," konkretizoval.
      Dodal, že v Moldavskej republike už požiadalo k dnešnému dňu o rumunské pasy viac ako 800.000 obyvateľov zo štvormiliónovej populácie tejto krajiny a ďalších 120.000 Moldavcov ich už vlastní. Podobná situácia je aj v ostatných spomínaných krajinách. "Rovnako aj v Španielsku platí už od januára 2009 legislatíva, ktorá umožňuje získať španielsky pas obyvateľom latinskoamerických štátov, ktorí museli v minulosti opustiť Pyrenejský polostrov v dôsledku občianskej vojny. Týka sa to nielen priamych emigrantov, ale aj ich detí, ba dokonca vnukov," priblížil.
      Tento sled udalostí podľa Kucharíka opäť potvrdzuje skutočnosť, že EÚ potrebuje zásadnú a komplexnú reformu svojej migračnej politiky a užšiu harmonizáciu pravidiel v tejto oblasti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies