Lenovo zvažuje prevzatie BlackBerry

NETKY.SK • 18 Október 2013, 11:40 • 2 min
Lenovo zvažuje prevzatie BlackBerry

NEW YORK - Čínsky výrobca elektroniky Lenovo uvažuje o podaní konkurenčnej ponuky na prevzatie kanadskej spoločnosti BlackBerry.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v piatok denník The Wall Street Journal (WSJ). Firmy už podpísali dohodu o ochrane dôverných skutočností, na základe ktorej má Lenovo prístup k finančným výkazom BlackBerry, uviedol denník, pričom sa odvolal na zdroje oboznámené s problematikou. Ak sa Lenovo dohodne na kúpe BlackBerry, bude to jedna z najväčších transakcií, v rámci ktorej západnú firmu prevzala čínska spoločnosť, tvrdí WSJ.

firma BlackBerry v auguste ustanovila osobitný výbor, ktorý vyhodnocuje možnosti pokračovania existencie firmy vrátane jej predaja. Kanadský investičný fond Fairfax Financial, ktorý má v BlackBerry podiel 10 %, v septembri ponúkol, že zvyšné akcie kúpi pri kurze 9 USD za kus. Firmu by to ocenilo na 4,7 mld. USD. Záujem o prevzatie firmy minulý týždeň naznačil aj jej zakladateľ Mike Lazaridis, ktorý v BlackBerry kontroluje 5,7 %. Ten svoje kroky koordinuje s ďalším spoluzakladateľom Douglasom Freginom. Ich celkový podiel predstavuje 8 %. 

BlackBerry dlhodobo stráca svoj trhový podiel v prospech spoločnosti Apple, ako aj mobilných zariadení s operačným systémom Android od Google. Pri snahách o oživenie sa spoločnosť spoliehala na nový smartfón BlackBerry 10, uviedla ho však na trh tento rok práve v čase, keď vyšší cenový segment na kľúčových trhoch, akým je ten v USA, začal vykazovať známky nasýtenosti. BlackBerry 10 na trhu neprerazil a podľa analytikov výroba mobilných zariadení nemá žiadnu alebo len minimálnu hodnotu a jej ukončenie by potenciálneho investora mohlo stáť až 2 mld. USD. Vďaka aktívam, ako sú rešpektovaný systém zabezpečeného doručovania mobilných emailov s hodnotou 3 - 4,5 mld. USD, kolekcia patentov s hodnotou približne 2 - 3 mld. USD, ako aj hotovostným a investičným aktívam za 3,1 mld. USD, je však reálna hodnota spoločnosti pravdepodobne vyššia než jej trhová kapitalizácia na úrovni 5,4 mld. USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies