Lenovo sa bráni proti obvineniu, že do notebookov nainštalovalo škodlivý softvér

NETKY.SK • 20 Február 2015, 10:25 • 2 min
Lenovo sa bráni proti obvineniu, že do notebookov nainštalovalo škodlivý softvér

PEKING - Koncern Lenovo sa bráni proti obvineniu, že do svojich notebookov nainštaloval škodlivý softvér.

slovakia

left justify in out

Program s názvom Superfish bol podľa čínskeho výrobcu súčasťou softvéru len niektorých spotrebiteľských notebookov, ktoré boli dodané v rozpätí od októbra do decembra 2014. Mal spotrebiteľom pri nakupovaní pomôcť nájsť potenciálne zaujímavé produkty. Po negatívnej reakcii užívateľov koncern zareagoval tak, že od januára deaktivoval Superfish a prestal ho inštalovať do svojich produktov.

 

"Dôkladne sme preskúmali túto technológiu a nenašli sme žiaden dôkaz, že softvér predstavuje bezpečnostné riziko. Vieme však, že užívatelia zareagovali na tento problém s obavami, tak sme okamžite zasiahli a prestali sme dodávať produkty s týmto softvérom," uvádza sa vo vyhlásení Lenova.

 

Koncern dodal, že technológia Superfish nemonitorovala správanie užívateľov ani nezaznamenával o nich žiadne informácie.

 

Agentúra Reuters s odvolaním sa na amerického odborníka Roberta Grahama zo spoločnosti Errata Security vo štvrtok (19. 2.) priniesla správu, že najväčší výrobca počítačov na svete Lenovo Group nainštaloval do svojich laptopov softvér, ktorý ich robí zraniteľnejšími voči útokom hackerov.

 

Viacerí užívatelia už od júna minulého roku tvrdia, že program s názvom Superfish, nainštalovaný firmou Lenovo v jej laptopoch, je tzv. "adware", teda softvér, ktorý automaticky zobrazuje reklamy.

Podľa Grahama je Superfish zákerný softvér, tzv. malvér, ktorý otvára cestu hackerom. Dodal, že Lenovo nainštalovalo Superfish do počítačov s operačným systémom Windows spoločnosti Microsoft.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies