Lennonovu gitaru vydražili za 408-tisíc dolárov

NETKY.SK • 19 Máj 2013, 12:57 • 2 min
Lennonovu gitaru vydražili za 408-tisíc dolárov

BRATISLAVA - Prototyp elektrickej gitary, na ktorej hrávali zosnulí členovia kapely The Beatles John Lennon a George Harrison, vydražili za 408-tisíc amerických dolárov (v prepočte približne 317-tisíc eur). Aukcia sa konala v sobotu v newyorskom Hard Rock Cafe na Manhattane. Organizovala ju kalifornská spoločnosť Julien's Auctions, ktorá predpokladala, že nástroj vydraží za 200 až 300-tisíc dolárov (zhruba 155 až 233-tisíc eur). Gitaru značky Vox získal neznámy kupec z USA, ktorý na dražbu vyslal svojho zástupcu.

slovakia

left justify in out

George Harrison hrával na gitaru v 60. rokoch pri interpretácii skladby I Am The Walrus. Lennon ju zase využil pri hraní skladby Hello, Goodbye. Obe piesne zazneli vo filme Magical Mystery Tour (1967) i na rovnomennom albume kapely The Beatles. Gitaru vyrobili na objednávku pre Lennona v roku 1966. Ten ju v roku 1967 daroval Yannimu "Magic Alex" Mardasovi, ktorý pracoval s hudobnými nástrojmi vo vydavateľstve Apple Records. Gitaru, ktorý pred aukciou vystavovali v Írsku, dražili už aj pred niekoľkými rokmi. Vtedy ju na dražbe aukčného domu Christie's predali približne za 100-tisíc dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona