Lennonov rukopis piesne Lucy in the Sky ide do dražby

NETKY.SK • 14 Apríl 2011, 07:12 • 2 min
Lennonov rukopis piesne Lucy in the Sky ide do dražby

Lennonov rukopis piesne Lucy in the Sky ide do dražby

slovakia

left justify in out

img

Rukopis textu piesne Beatles "Lucy In the Sky With Diamonds" z pera Johna Lennona ide do aukcie, na ktorej budú dražiť memorabílie legendárnej hudobnej skupiny.
      Aukčná spoločnosť Profiles in History informovala, že hárok papiera s textom slávnej piesne by sa mohol v máji v Beverly Hills predať za niečo vyše 200.000 dolárov (138.000 eur).
      Na papieri sú úvodné slová piesne a kresba s motívom štyroch ľudí v izbe s oknami zahalenými záclonami.
      Keď psychedelickú skladbu z albumu Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band zverejnili, poslucháči i médiá špekulovali, či ide o chválospev na novú drogu LSD, čo podporili i prvé písmená názvu skladby (Lucy, Sky, Diamonds).
      Lennon vždy odmietal tieto dohady, hoci bolo známe, že s drogou experimentoval.
      Pozadie vzniku hitu z roku 1967 len nedávno odhalila Lucy Voddenová, skutočná Lucy z tejto piesne. Voddenová sa ešte pod dievčenským menom O'Donnellová dostala do pozornosti Johna Lennona, keď jeho malý syn Julian prišiel jedného dňa zo školy a ukázal mu obrázok. Povedal, že je na ňom Lucy in the sky with diamonds - Lucia na oblohe s diamantmi. Lennon sa nechal inšpirovať a skomponoval na základe obrázku pieseň.
      "Pamätám sa, ako sme v škole ja a Julian maľovali na obojstrannom maliarskom stojane a ohadzovali sme sa farbou, čo s hrôzou sledoval triedny dozor," povedala medzičasom už zosnulá Voddenová pred štyrmi rokmi v rozhlasovej relácii na stanici BBC.
Zdroj:  TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona