FOTO Lennonov list pre kráľovnú Alžbetu II. má hodnotu 60-tisíc libier

NETKY.SK • 27 Október 2016, 19:36 • 2 min
FOTO Lennonov list pre kráľovnú Alžbetu II. má hodnotu 60-tisíc libier

LONDÝN - List zosnulého anglického hudobníka Johna Lennona adresovaný britskej kráľovnej Alžbete II., ktorý našli zastrčený v obale od gramofónovej platne z blšieho trhu, má hodnotu 60-tisíc libier (v prepočte približne 67-tisíc eur).

slovakia

left justify in out

Rozhodli tak odborníci, ktorí v stredu ohodnocovali pamätné predmety spojené s kapelou The Beatles na výstave The Beatles Story v Liverpoole. List tam priniesol jeho vlastník, ktorý si neželal byť menovaný, po tom, čo ho objavil na povale. Zakladateľ aukčného domu Julien's Auctions Darren Julian, ktorý bol jedným z hodnotiacich, dokument opísal ako neuveriteľný objav.


List z roku 1969 sa k terajšiemu majiteľovi dostal skrytý v obale gramofónovej platne, ktorú si kúpil pred 20 rokmi na blšom trhu za 10 libier. Interpret v ňom oznámil britskej kráľovnej Alžbete II., že jej vracia nižší Rad britského impéria MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire), ktorý mu udelila v roku 1965. Dôvodom bolo "zapojenie sa Veľkej Británie do občianskej vojny v Nigérii, podpora USA vo Vietname ako aj klesajúci úspech jeho skladby Cold Turkey v hudobných rebríčkoch". Podľa Juliena je dokument len konceptom, pretože má rozmazaný atrament. Podľa jeho predpokladov panovníčke poslal druhú verziu listu. "Keď píšete kráľovnej, chcete, aby list vyzeral perfektne. Nechcete, aby mal šmuhy," dodal.


John Winston Ono Lennon sa preslávil ako zakladajúci člen legendárnych The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. Lennon bol úspešný tiež ako sólový interpret. V roku 1975 sa po narodení syna Seana z hudobnej scény stiahol. O päť rokov neskôr sa k hudbe vrátil a predstavil album Double Fantasy, ktorý vyšiel len tri týždne pred hudobníkovou smrťou. Lennona zastrelil 8. decembra 1980 v New Yorku Mark David Chapman, keď sa muzikant vracal z nahrávacieho štúdia do bytu. Dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy - v roku 1988 ako člena The Beatles a v roku 1994 ako sólového umelca.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies