Lenka Filipová zahrá v Bratislave klasiku aj vlastné hity

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 08:47 • 2 min
Lenka Filipová zahrá v Bratislave klasiku aj vlastné hity

BRATISLAVA - Česká speváčka a gitaristka Lenka Filipová, ktorá v týchto dňoch koncertuje na Slovensku, si pre fanúšikov a fanúšičky pripravila špeciálne upravené klasické piesne, ale aj vlastné hity.

slovakia

left justify in out

Interpretke robia na pódiu spoločnosť aj dcéra Lenny a hudobník Jindra Koníř. Trojica sa predstavila v Žiline, dnes ju čaká Bratislava a nakoniec 9. mája Prievidza. Uznávaná hudobníčka v rozhovore pre agentúru SITA povedala, že program koncertov mení niekedy aj priamo na pódiu.

 

"Počas koncertov sa predvediem aj s dcérou Lenny, s ktorou sme podobný program predstavili cez leto na festivale Lodenica v Piešťanoch. Berieme so sebou aj Jindru Konířa, ktorý je zase zástupcom klasiky. Takže zaznie aj klasika, ale čo presne zahráme, bude v podstate záležať na tom, akí ľudia prídu a aký budem mať pocit na pódiu. Chcela by som však, aby sme sa s dcérou trošku odviazali," prezradila speváčka, ktorá zásluhou spomínaného kolegu nemusí na koncerty voziť celý orchester. Ten nahradí špeciálnym klavírom. "Táto spolupráca je pre mňa veľmi dôležitá a zaujímavá. My vlastne na gitarový part, napríklad od Vivaldiho, vymyslíme nový aranžmán. Robíme to teda naopak a myslím, že je v tom určité novátorstvo. Vďaka tomu sa ľudia možno zoznámia s interpretmi, o ktorých by inak ani nemali záujem. Ako gitaristke mi ide hlavne o tom, aby som ľuďom ukázala, že mám síce krásny a intímny nástroj, ale ak sa zapojí do zosilňovača a následne obalí týmito aranžmánmi, je to skutočne strhujúca hudba," vyjadrila sa muzikantka.

 

Lenka Filipová sa na Slovensko vráti aj v júli. "V júli vystúpim na Slovensku aj so sláčikmi. Zahráme v Tatranskej Lomnici, v drevenom kostole v Kežmarku, na hradoch v Košiciach, Starej Ľubovni a tiež pravdepodobne na Spišskom hrade. Fanúšikovia nech sledujú moju webstránku www.lenkafilipova.cz, kde nájdu najnovšie informácie. S týmito kostolnými koncertmi plánujem aj nejaké projekty v zahraničí. Veľmi sa nám podarilo vystúpenie, ktoré sme mali v decembri v Bruseli, v jednej katedrále. Prišlo tam asi 800 ľudí a práve to ma inšpirovalo aj k ďalším vystúpeniam vo viacerých zahraničných mestách. Rada by som do koncertného repertoáru zaradila aj nejaké nové tituly, aj z klasiky, ale aj piesne z albumov, ktoré sú v podstate polozabudnuté, pretože sa z nich nestali hity, no majú svoju hodnotu," prezradila o budúcich plánoch a tiež dodala, že nový radový album zatiaľ nechystá. Ako jeden z hlavných dôvodov je podľa jej slov tiež vlaňajšie úmrtie textára a častého spolupracovníka Zdeňka Rytířa. 

 

"Zdeněk Rytíř vlani bohužiaľ odišiel, čím som stratila spriaznenú textársku dušu. A text je pre mňa nesmierne dôležitý. Zdeněk bol práve ten, ktorý ma poznal a vždy prišiel s témou, ktorú vedel výborne spracovať a vďaka tomu naše piesne spievam veľmi rada už celé roky. Niektoré z nich časom naberajú väčšiu hĺbku a akoby stále dozrievali. Na texty mám veľké nároky. V súčasnosti mi veľa textov pripomína len akési skladačky, ktoré sa rýmujú, sú vtipné, no nemajú príbeh a ľahko sa pominú. Samozrejme, nájde sa ešte pár dobrých textárov," objasnila. 

 

Lenka Filipová má na konte množstvo albumov. Jej zatiaľ posledným počinom je Concertino Live (2013), ktorý nahrávala na pražskom Masarykovom nádraží. Titul ponúka dve CD a tiež jedno DVD. "Album vznikol na základe môjho nápadu. Keďže starý otec bol vodič lokomotívy, ako malá som s ním jazdila. Napadlo mi, že by sme mohli urobiť koncert na vlakovej stanici. Nahrávali sme za plnej premávky, vlaky prichádzali a odchádzali, prišlo asi tisíc ľudí. Som rada, že sme dokázali nasať tú atmosféru a je to počuť aj na obidvoch cédečkách, ktoré majú dobrý zvuk a pokojne si ich môžete vypočuť aj v aute. Podobný koncert chystám 22. mája opäť v Prahe, ale tentoraz v divadle Studio Dva. Kto nestihol prísť na Masarykovo nádražie, môže prísť sem," vyhlásila hudobníčka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies