Len prvý a druhý pilier nezabezpečí Slovákom lepší dôchodok

NETKY.SK • 4 Február 2018, 10:18 • 2 min
Len prvý a druhý pilier nezabezpečí Slovákom lepší dôchodok

BRATISLAVA - Kto chce do budúcnosti lepší dôchodok, musí si na neho šetriť aj sám, mimo prvého a druhého piliera.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácii na TABLET.TV to vyhlásil Maroš Ovčarik z Finančného kompasu.

 

„Druhý pilier je, pokiaľ je správne nastavený, na vylepšenie dôchodku. Pokiaľ niekto chce zaujímavejší dôchodok v budúcnosti, tak len druhý pilier mu ho nevyrieši. Veľmi dôležitý je ďalší pilier, kde sa rozhodne dobrovoľne šetriť si na dôchodok. Ak tieto možnosti v rámci rodinného rozpočtu sú, tak je dobré si to nastaviť. Tam sa nemusíme baviť o nejakej horibilnej čiastke, no musí to byť pravidelne mesačne nastavené a aby takéto tvorenie aktív bolo dlhodobé v horizonte desiatok rokov,“ povedal Ovčarik.

 

Podobné viacpilierové financovanie dôchodkov, kde sa občania nespoliehajú len na štát, je napríklad v škandinávskych krajinách, v Austrálii či v Kanade. Podľa Ovčarika slovenskou nevýhodou je veľká opatrnosť, pohodlnosť i konzervatívnosť pri investovaní. „Sme jednou z najkonzervatívnejších krajín spomedzi OECD. Slováci majú veľké množstvo peňazí v bankách na sporiacich účtoch a termínovaných vkladoch, kde je minimálne úročenie a peniaze im znehodnocuje inflácia,“ dodal Ovčarik.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies