Len pätina Slovákov si splní svoje sny, môže za to najmä finančná situácia

NETKY.SK • 28 December 2015, 10:25 • 2 min
Len pätina Slovákov si splní svoje sny, môže za to najmä finančná situácia

BRATISLAVA - Príchod nového roka je spojený s predsavzatiami a plánmi do budúcnosti. Ľudia vnímajú toto obdobie ako príležitosť stanoviť si nové ciele a zamerať sa na ich dosiahnutie. Prieskum agentúry Ipsos pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika, s.r.o. (KRUK), ktorý vznikol tento rok v novembri pri príležitosti konania Dňa bez dlhov, ukazuje, že len necelá pätina populácie si úplne splní svoje želania.

slovakia

left justify in out

Väčšina ľudí priznáva, že majú v živote sny, ktoré by si radi splnili. Každý druhý človek (48 %) má pocit, že sa mu darí splniť si svoje sny najviac z polovice. Tento názor zastáva viac žien (49 %) ako mužov (46 %). Pätina ľudí (23 %) priznáva, že sa im väčšinu toho, čo si priali, nepodarilo splniť. To sa týka prevažne ľudí s nižším vzdelaním, ktorí už niekedy zažili obavy o svoju finančnú situáciu a myslia si, že sporenie vyžaduje veľké úsilie.

 

Dobrý pocit z úspešne prežívaného života má len približne pätina Slovákov. Spokojnosť s tým, ako sa im darí plniť si svoje sny, prejavili predovšetkým muži s vysokoškolským vzdelaním, ktorí nikdy nemali obavy o svoju finančnú situáciu a myslia si, že šetriť peniaze nevyžaduje prakticky žiadne úsilie. Len 8 % ľudí tvrdí, že nemajú v živote žiadne sny. Tento názor zastávajú najčastejšie ľudia vo veku od 50 do 69 rokov s nižším vzdelaním.

 

"Výsledky prieskumu ukazujú, že finančné zázemie výrazne ovplyvňuje spokojnosť v živote. Dobrý pocit zo splnených snov majú podľa nášho prieskumu ľudia, ktorí nemusia denne riešiť finančné a existenčné starosti a dokážu si vytvárať úspory. Naopak, pocitom nesplnených snov trpia ľudia čeliaci finančným problémom," hovorí Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK.

 

Najviac ľudí, ktorí pociťujú uspokojenie zo svojho života a myslia si, že sa im darí plniť si svoje sny, žije v Trenčianskom kraji (26 %). Naopak, najviac "nespokojných" ľudí žije v Nitrianskom kraji. Tam pociťuje spokojnosť zo splnených túžob len 14 % osôb.

 

"Nitriansky kraj patrí podľa našich štatistík k najzadlženejším regiónom na Slovensku. Vedľa Košického kraja tu žije najviac zadlžených ľudí (15 %), ktorí sa stretávajú s finančnými problémami. Jedná sa v priemere o muža vo veku 40 rokov s priemerným dlhom 1815 eur. Vysoká miera zadlženia tohto regiónu môže byť jedným z dôvodov, prečo majú miestni ľudia pocit nesplnených želaní," dopĺňa Fixová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies