Len cena nerozhoduje. Pár tipov, ktorými by ste sa mali riadiť pred a počas kúpy vozidla

NETKY.SK • 5 Máj 2022, 15:12 • 2 min
Len cena nerozhoduje. Pár tipov, ktorými by ste sa mali riadiť pred a počas kúpy vozidla

Možno vám už váš štvorkolesový priateľ dosluhuje, možno len túžite po novšom modeli, či dokonca plánujete zaobstarať nového tátoša svojej manželke ako darček k narodeninám.

slovakia

left justify in out

Nech už sú vaše dôvody pre kúpu nového vozidla akékoľvek, prvoradé je sa s výberom neuponáhľať, nenechať sa zlanáriť peknými rečami a poriadne si premyslieť, odkiaľ auto napokon kúpite.

 

img

 

Hovorí sa, že dvakrát meraj a raz strihaj, ale v tomto prípade radšej merajte aspoň desaťkrát. Autorizovaní predajcovia sú síce istota, no ak sa rozhodnete pre vozidlo z druhej ruky, dajte si obzvlášť pozor. Asi netreba nikomu vysvetľovať, že internetových špekulantov je dnes naozaj veľa. Na čo sa teda pri kúpe vozidla zamerať, aby ste neostali bez peňazí aj bez auta?

 

Určite si peňažný limit

 

Prvý krok pri kúpe nového vozidla je stanovenie si maximálnej ceny, po akú ste ochotní ísť. Síce by chcel každý čo najlepšie vybavenie a výkon za čo najnižšiu cenu, avšak tak to v dnešnom svete nefunguje. Buď sa teda rozhodnete pre prémiové vybavenie, za ktoré si priplatíte, alebo sa uskromníte a ostanete bez vyhrievaného volantu a zabudovaného navigačného systému.

 

img

 

Riešenie by v tomto prípade mohli predstavovať napríklad predvádzacie vozidlá. Tie často oplývajú nadupanými vlastnosťami s nízkym počtom najazdených kilometrov, bezchybným exteriérom, precíznym interiérom a, čo je dôležité, za podstatne nižšiu cenu ako ich novučičký bratia priamo z výroby. Aj preto čoraz viac ľudí uprednostňuje tento typ nákupu auta pred nákupom z bazáru.

 

Ujasnite si svoje očakávania

 

Ruka v ruke so stanovením maximálneho limitu by mali prirodzene ísť aj vaše očakávania. Za samozrejmosť sa považuje bezpečné prevezenie z bodu A do bodu B, no každý si potrpí na iných parametroch, ktoré napokon rozhodnú.

 

Koho a čo budete v aute voziť? Aký veľký kufor budete skutočne potrebovať? Bude auto slúžiť len na cesty po meste alebo sa chystáte vytiahnuť ho aj do náročnejších terénov? Aký typ pohonu preferujete? Zodpovedajte si na tieto otázky ešte predtým, ako začnete riešiť držiak na nápoje, vyhrievané spätné zrkadlá či elektrický pohon kufra.

 

img

 

Na čo si dať pozor pri samotnej kúpe?

 

Ak ste si teda našli ideálne vozidlo, ktoré spĺňa všetky vaše očakávania a neprekročilo váš rozpočet, je na čase ísť si ho poriadne obzrieť. Autorizovaní predajcovia majú v tomto o čosi výhodu, pretože sa nemusíte báť, že nakoniec kúpite mačku vo vreci. V prípade, že si auto kupujete z druhej ruky, spozornite.

 

Nepodceňujte prehliadku vozidla

 

Na prvú prehliadku si so sebou rozhodne vezmite skúseného automechanika, ktorý sa na vozidlo pozrie svojím odborným okom. Môže odhaliť niektoré typy závad a prípadné zakamuflované nehody, ale vie si ľahko preveriť aj niektoré informácie o aute. Dokáže klásť predajcovi trefné otázky, ktoré by možný podvod mohli teoreticky odhaliť.

 

img

 

Trvajte na skúšobnej jazde za každých okolností

 

Práve skúšobná jazda na vozidle vám môže pomôcť odhaliť niektoré skryté závady, a navyše si overíte, ako ste si s potenciálnym novým štvorkolesovým priateľom navzájom sadli. Pozorne počúvajte zvuky a sledujte plynulosť jazdy, ale zamerajte sa aj na prípadné problémy s prevodovkou, svetlami alebo stieračmi. Pozornosť zbystrite aj pri kontrolkách, pretože keď sa to v aute rozsvieti ako na Vianoce, mali by ste okamžite od obchodu odstúpiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona