Len 17 percent Slovákov vie, čo je to obchod s ľuďmi

NETKY.SK • 25 Február 2014, 15:33 • 2 min
Len 17 percent Slovákov vie, čo je to obchod s ľuďmi

BRUSNO - Iba 17 percent slovenskej verejnosti vie, čo je to obchodovanie s ľuďmi. Pritom mnohí nevedia ani tipovať, kto je obeťou a kto páchateľom.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedol Vladimír Čečot, odborný garant medzinárodnej vedeckej konferencie na tému: "Ako sa nestať obeťou obchodovania s ľuďmi? Hľadáme riešenia...", ktorá sa koná v Brusne, okres Banská Bystrica. "Zmyslom konferencie je oboznámiť odbornú verejnosť s výsledkami nášho výskumu," konkretizoval Čečot. A to tak, aby ich mohla implementovať do svojich výskumov a napríklad tvoriť nové mechanizmy, nástroje na to, aby sa znižovalo obchodovanie s ľuďmi na Slovensku.
      

Z výskumu napríklad vyplýva, že právne vedomie občana o problematike je veľmi nízke a potom sa ľahko stáva obeťou. "Objektívnosť príčin obchodovania s ľuďmi je daná tým, že je ekonomická kríza, zlá sociálna situácia, ľudia nemajú peniaze a hľadajú akýkoľvek zárobok, aby v mnohých prípadoch prežili a toto je podhubie pre obchodovanie," konštatoval Čečot.

Ďalej je tu určitá nedôvera občana k efektívnosti systému boja proti obchodovaniu s ľuďmi. To však Čečot skôr považuje za výsledok toho, že ľudia nevedia o obchodovaní a tak nepoznajú ani systém, akým Policajný zbor objasňuje takéto prípady. Pritom SR dosiahla hodnotenie TOP 1 v oblasti boja s obchodovaním s ľuďmi za výsledok cieľavedomého a efektívneho pôsobenia kompetentných orgánov v tejto oblasti.

      

Riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR Jozef Halcin priblížil, že z ich štatistík jednoznačne vyplýva, že obeťami bývajú ženy vo veku 23 – 30 rokov z Košického kraja so základným vzdelaním, ktoré odchádzajú najmä do Veľkej Británie a hlavne za prácou. Tieto osoby sú často zavedené nejakou zaujímavou lukratívnou ponukou. "V prvom rade je veľmi dôležité upozorňovať verejnosť na úskalia a riziká obchodovania s ľuďmi. Táto trestná činnosť má narastajúci charakter," pokračoval Halcin.
      

SR od roku 2008 do roku 2013 pomohla v rámci programu pomoci a ochrany obetiam obchodovania s ľuďmi až 151 obetiam, ktoré sa rozhodli zaradiť do tohto programu a neskôr niektoré z nich aj spolupracovať s políciou, informoval Halcin. "Naším cieľom je preto včas identifikovať problémy, včas identifikovať obete obchodovania s ľuďmi, ale to najpodstatnejšie pre nás je, aby sme tomu vôbec predišli. Čiže, najdôležitejšie je pre nás robiť kampane, komunikovať práve s vedeckými ustanovizňami, vzdelávať ľudí v tejto oblasti," pokračoval. Podľa jeho slov majú za posledné obdobie vyškolených 1500 ľudí z rôznych profesií.
      

Upozornil tiež, že obchod s ľuďmi je trestná činnosť, ktorá sa radí medzi latentnú - skrytú. "Veľmi veľa prípadov alebo veľmi veľa obetí sa nám nepodarí identifikovať najmä preto, že tie sa hanbia za to, čo sa im stalo," konštatoval Halcin. Obchodovanie s ľuďmi je v súčasnosti jedným z troch trestných činov, v rámci globálneho ponímania trestnej činnosti, páchaním ktorých sa dosahujú najväčšie zisky. Čečot tiež dodal, že tento obchod je výnosnejší ako obchod so zbraňami.
      

Dvojdňová konferencia (24. – 25.2.) je len jedným z výstupov projektu "Ako sa nestať obeťou obchodovania s ľuďmi? Hľadáme riešenie", ktorý sa robil s finančnou podporou Ministerstva vnútra SR. Predstavovala 15.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona