Len 14 kandidátov do EP bolo ochotných zverejniť majetok

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 16:42 • 2 min
Len 14 kandidátov do EP bolo ochotných zverejniť majetok

BRATISLAVA - Len 14 spomedzi 333 slovenských kandidátov do Európskeho parlamentu (EP) bolo ochotných zverejniť svoj majetok.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval František Pauliny z Aliancie Fair-play. Aliancia vyzvala kandidátov zverejniť svoj majetok v rámci projektu politikaopen. Štrnásť kandidátov, ktorí zverejnili svoj majetok, kandiduje za politické strany SaS, NOVA, SDKÚ-DS, OĽaNO a koalíciu PRIAMA DEMOKRACIA - Kresťanská ľudová strana.

 

Výnimku tvoria kandidáti, ktorí už teraz zastávajú niektorú z funkcií v Európskej únii a musia tak zverejňovať svoje finančné záujmy či prijaté dary. Ani tí však podľa aliancie voličom neponúkajú všetky informácie, ktoré by mali politici zverejňovať. "Argument, že na férovú hru s voličmi bude dosť času po zvolení, neobstojí," povedal Pauliny. "Ak raz budúci politik súhlasí, že občania majú takéto informácie poznať, nemal by ich zverejnenie odkladať po voľbách. Koniec koncov, o dôvere voči nemu sa rozhoduje už teraz." V prípade, že kandidát nezverejní veľkosť svojho majetku, verejnosť podľa Paulinyho stráca efektívny nástroj ako zistiť, či sa europoslanec správa čestne a rozhoduje vo verejnom záujme. Účinná kontrola je tým výrazne oslabená. 

 

Aliancia Fair-play spustila projekt politikaopen v marci 2008. Chce prostredníctvom neho vytvoriť priestor pre dobrovoľné zverejnenie zmysluplných prehľadov o majetku, záujmoch a príjmoch politikov a kandidátov vo voľbách nad rámec platného zákona. Zákonom vyžadované informácie totiž aliancia považuje za absolútne nedostatočné a nekontrolovateľné. Majetkové priznanie 14 kandidátov môžu záujemcovia nájsť na stránke www.politikaopen.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona