Lekárskym odborárom sa nepáči kandidát Tomáša Druckera na šéfa ÚDZS

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 08:19 • 2 min
Lekárskym odborárom sa nepáči kandidát Tomáša Druckera na šéfa ÚDZS

BRATISLAVA - Lekárskym odborárom sa nepozdáva kandidát ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) na šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Zástupcu riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava pre Nemocnicu Ružinov Tomáša Haška spájajú s nevýhodným prenájmom nemocničných parkovísk.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie nominovať na riaditeľa ÚDZS Tomáša Haška nepovažujeme za šťastné... Je otázne, či môžu takíto ľudia priniesť reálnu zmenu vo fungovaní ÚDZS," uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Odborári navrhujú na tento post buď nezávislého odborníka, ktorý by bol nominantom profesijných a odborových organizácií, alebo prenechanie nominácie opozícii.

 

Hovoria tiež aj o potrebe zmeny spôsobu nominácie. V súčasnosti šéfa ÚDZS na návrh ministra zdravotníctva vymenúva vláda. Spôsob nominácie sa nepáči ani poslancom Národnej rady SR Miroslavovi Beblavému (nezaradený) a Alanovi Suchánkovi (OĽaNO). Chceli, aby kandidáti na šéfa ÚDZS aj Všeobecnej zdravotnej poisťovne prešli verejným vypočutím v parlamentnom výbore pre zdravotníctvo. V prípade Haška sa tak už neplánuje, na zasadnutie výboru má prísť až po vymenovaní. Nový riaditeľ štátnej poisťovne by však mal predstúpiť pred poslancov ešte predtým, prisľúbil im dnes Drucker.

 

Pokiaľ sa tak stane, pôjde podľa Beblavého o dôležitý precedens v oblasti verejnej kontroly vlády. Ministrov krok ocenil. Pripomenul, že by sa tak mohla dopredu napríklad preveriť minulosť a skutky potenciálnych kandidátov.

 

Menovaním Tomáša Haška do čela ÚDZS by sa mal kabinet zaoberať na svojom najbližšom zasadnutí. Minister ho podľa hovorkyne rezortu Stanislavy Pondelovej vníma ako odborne a manažérsky skúseného, rovnako ako morálne rešpektovanú autoritu. Meno nového riaditeľa VšZP šéf rezortu zatiaľ nepredstavil, stať sa tak má v najbližších dňoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies