Lekárskéj komore sa nepáčia tlaky na čo najnižšiu výšku poplatku za prednostné vyšetrenie

NETKY.SK • 16 December 2016, 14:42 • 2 min
Lekárskéj komore sa nepáčia tlaky na čo najnižšiu výšku poplatku za prednostné vyšetrenie

BRATISLAVA - Snaha opäť zaviesť v ambulanciách poplatok za prednostné vyšetrenie má viacero krátkozrakých riešení, na ktorých treba ešte popracovať. Myslí si to Slovenská lekárska komora (SLK), ktorá sa na príprave tejto zmeny podieľa.

slovakia

left justify in out

Nepozdávajú sa jej napríklad "tlaky na to, aby mal čo najnižšiu výšku".

 

"Považujeme to za kontraproduktívne, výška poplatku dostupná každému občanovi by celý zmysel prednostného vyšetrenia negovala," povedal šéf SLK Marian Kollár. V tejto súvislosti sa hovorí o piatich eurách, suma bude záležať aj od regiónu, povedal tento týždeň prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Marián Šóth. Takisto ako SLK chodí o poplatkoch diskutovať na ministerstvo zdravotníctva.

 

"Výška poplatku by nemala byť pevne stanovená," poukazuje Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorej zakladateľom je SLK. Navrhuje určiť interval sumy s prípadným stanovením jej maximálneho stropu. Lekár sa má potom podľa ZAP vtesnať do výšky tohto intervalu, sumu si má určiť v závislosti od nákladov ambulancie.

 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) chce novelu predstaviť vo februári budúceho roka, návrh riešenia poplatkov má však už podľa svojich slov hotový. Systém treba podľa neho vytvoriť tak, aby chránil neplatiaceho pacienta. O novele teraz diskutuje so zainteresovanými.

 

Prednostne objednávať by sa malo dať podľa ASL v rámci ordinačných hodín. Lekári by si mali na objednaných pacientov za poplatok vyčleniť počas ordinačných hodín konkrétne časové úseky. Mimo nich by ošetrovali pacientov bez objednania. ZAP s tým nesúhlasí. Navrhuje rokovať o možnosti dobrovoľného a flexibilného objednávania počas celej ordinačnej doby.

 

Poplatky v ambulanciách sa cez novelu zákona naposledy upravili pred vyše rokom, ten za prednostné vyšetrenie sa ňou zakázal. Dlhodobo to kritizujú lekári či pacienti. Lekári tvrdia, že po prednostnom vyšetrení za poplatok bol dopyt. Pacientske organizácie zase poukazujú, že niektorí lekári aj tak vyberajú poplatky, za čo nemajú, a pri tých povolených si mali výrazne navýšiť cenu. Podľa niektorých vyšších územných celkov (VÚC) je v poplatkoch chaos.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies