Lekárske a pacientske organizácie chcú zmenu zákona o poplatkoch

NETKY.SK • 8 September 2015, 17:51 • 2 min
Lekárske a pacientske organizácie chcú zmenu zákona o poplatkoch

BRATISLAVA – Lekárske a pacientske organizácie chcú zmenu zákona, ktorá má priniesť poriadok do poplatkov v ambulanciách. Je podľa nich nejednoznačný a prináša chaos. Zhodli sa dnes na tom na pôde Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). O novelizáciu zákona, ktorý je v praxi viac ako dva mesiace, žiadajú do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Zákon je zlý, treba ho zmeniť a tú zmenu treba urobiť spoločne," povedal dnes Andrej Janco zo Slovenskej lekárskej únie špecialistov. V niektorých prípadoch podľa neho lekári nevedia, či konajú v rámci zákona, či mimo neho a potom "kľučkujú".

 

Jeho slová potvrdil aj lekár BSK Valerián Potičný. Nejasnosti sa podľa neho týkajú najmä vyberania poplatkov za prednostné vyšetrenie, ktoré bolo zákonom zrušené. Podľa neho momentálne nie je jasne zadefinované, či je nezákonné vyberať tento poplatok cez tretie osoby či mimo ordinačných hodín samotnými lekármi. "Žiaden lekár nechce porušovať zákon, dá sa urobiť novela, ktorá by toto všetko vyriešila v prospech pacientov," uviedol.

 

Na pôde BSK sa dnes stretli predstavitelia Slovenskej lekárskej komory, Asociácie súkromných lekárov, Slovenskej lekárskej únie špecialistov, Slovenskej komory zubných lekárov, Asociácie nemocníc Slovenska a Asociácie na ochranu práv pacientov. Podľa Potičného sa všetci zhodli na tom, že takto zlý zákon tu nebol.

 

Ministerstvo zdravotníctva pre TASR nedávno uviedlo, že nevylučuje opätovné otvorenie témy poplatkov. "Od začiatku tvrdíme, že k téme je možné sa vrátiť až po určitom období zákona v praxi," reagoval hovorca rezortu Peter Bubla s tým, že ministerstvo v súčasnosti zbiera podnety a rokuje so zástupcami zainteresovaných. Pripustil, že aj ministerstvu pacienti nahlásili prípady, keď im ponúkali ošetrenie na termín za poplatok. Poukázal na to, že kompetenciu konať v týchto prípadoch majú samosprávne kraje.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona